Östersund solpark snart fulltecknad

Arkivbild.

Östersund Solpark byggs på området mellan Jämtkraft Arena och E14. Solparken beräknas ge en effekt på 3 MW om cirka 10 000 paneler. Efterfrågan på att köpa andelar i Östersund Solpark är så pass stor att andelarna snart fulltecknade. Jämtkraft har därför dragit ned på sin ägarandel för att möjliggöra för fler att vara med.

— Det är första gången vi gör en sådan här satsning så det är nytt för oss men intresset bland våra kunder har varit överväldigande. Att den fjärdedel vi avsatt till delägarskap för allmänheten redan fulltecknats är en tydlig signal om att vi är många som vill och är beredda att vara med att jobba för ett mer klimatsmart samhälle. Det är otroligt positivt, säger Caroline Hildahl, projektledare för Östersund Solpark.

Målet om 7 500 andelar nåddes redan i juli. Tanken var att Jämtkraft skulle behålla en fjärdedel av parken i egen ägo, det vill säga 7500 andelar, men eftersom intresset är stort släpptes ytterligare 2 500 andelar till försäljning.

— Det betyder att det är hög tid att fundera seriöst över möjligheten att bli delägare i parken för den som är intresserad av att driva sitt hem med solenergi utan att behöva sätta paneler på eget tak säger Caroline Hildahl.

Totalt finns 30 000 andelar i Östersund Solpark, 10 000 säljs till privat- och företagskunder, 5 000 andelar behåller Jämtkraft och 15 000 är reserverade till Östersundshem.

Jämtkraft bygger Solparken men initiativet kommer från kommunala bostadsbolaget Östersundshem som också äger marken mellan Jämtkraft Arena och E14 där anläggningen byggs. Solparken som ligger på en yta på sex hektar blir en av Sveriges största med en effekt på 3 MW och cirka 10 000 paneler.

Klart före jul
I slutet av juli inleddes avverkning och röjning av området. Nu tar markberedning vid innan montering av solpaneler kan starta i september. Hela parken planeras vara klar i december.

Fakta
Solparksområdets storlek: Sex hektar, eller motsvarande ungefär nio fotbollsplaner.
Effekt: 3 MW, vilket genererar energi till hushållsel för ungefär 600 villor eller 1000 lägenheter. Solparken blir en av Sveriges största solkraftsanläggningar.
Andelskostnad: 850 kronor. En andel ger cirka 100 kWh solel per år.
Organisation: Östersund Solpark byggs av Jämtkraft men kommer efter uppförandet överlåtas till de framtida ägarna genom andelar i en ekonomisk förening: Östersundshem (50%), privatpersoner och andra företag (33%) samt Jämtkraft (17%).