300 miljoner i stöd till solceller

Foto: Pexels.

Regeringen säkerställer att utbyggnaden av solceller för 2019 kan fortsätta. 300 miljoner kronor avsättas i vårändringsbudgeten. Det möjliggör att investeringsstödet till solceller kan lämnas till betydligt fler projekt än tidigare. Det framår av ett pressmeddelande.

- Det ska vara enkelt och lönsamt att investera i förnybar energi för eget bruk. Det här är ett stöd som varit oerhört efterfrågat och det känns bra att kunna hjälpa den gröna omställningen på vägen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i pressmeddelandet.

Genom revidering av förordningen ändras nu stödet till upp till 20 procent av de stödberättigande kostnaderna. Den nya stödandelen tillämpas vid beslutstillfället och gäller därmed också ansökningar som nu ligger i kön. Det möjliggör att investeringsstödet till solceller kan lämnas till fler projekt än vad som tidigare kunde prognosticeras.

 - Med solcellsstödet gör vi det lätt och lönsamt för människor att vara med och ställa om Sverige. Redan nu ser vi en solcellsexplosion på taken runt om i landet, jag är glad att den nu kan fortsätta. Det är bara tillsammans som vi kan klara klimatomställningen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

I vårändringsbudgeten tillförs 300 miljoner kronor i budgeten för 2019. Det innebär en nivå på 736 miljoner kronor som får direkt stöd till utbyggnaden av solceller. Förordningsändringen beslutades på regeringssammanträdet den 4 april 2019.

Vårändringsbudgeten är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och presenteras den 10 april.