Sandviken Energi besiktar elnätet med helikopter

Bild: Sandviken Energi.

Sandviken Energi besiktar sina högspänningslinjer med hjälp av helikopter måndagen den 25 mars. – Besiktningen görs för att förebygga eventuella störningar, vilket ger en ökad driftsäkerhet och minskar risken för elavbrott, säger Leif Virén som är drift- och underhållschef för Elnät på Sandviken Energi i ett pressmeddelande.

Besiktningen är en viktig del i Sandviken Energis arbete för att underhålla och förbättra elnätet i området. Från helikoptern får man en oslagbar överblick och kan upptäcka fel och brister hos de luftburna högspänningsledningarna som annars hade varit svåra att se.

– Besiktningen är också viktig för att se var vi behöver röja och ta ned träd i ledningsgatorna. På så sätt minimeras risken för att träd faller ner över ledningar i samband med till exempel hård vind eller tungt snöfall, säger Leif Virén.

Tidvis flyger helikoptern väldigt lågt för att kunna inspektera ledningarna på nära håll och Sandviken Energi informerar därför i förhand. 

Besiktningen görs dagtid måndagen den 25 mars. Vid behov kan fortsättning ske under tisdagen. Datumen är preliminära och kan ändras med anledning av väder, solljus och vind.

Hela Sandviken Energis elnät ska besiktas, vilket innebär att helikoptern flyger över dessa områden:
Svartberget, Sandviken, Storvik, Lem, Mom, Hällhammar, Ginborn, Hammarby, Storvik, Lumsheden, Kungsgården, Järbo, Sandviken, Järbo, Sandviken, Järbo, Kalltjärn, Säveränge, Sandviken, Österfärnebo, Årsunda.