Energiforsk utlyser projekt till vattenkraftens miljöprogram

Foto: Kjell Eson.

Energiforsk söker nya projekt som bidrar till miljöförbättrande åtgärder inom vattenkraften. Det handlar om att stärka kunskapen om åtgärder för att öka möjligheten till fri passage för djur, växter och sediment, förbättrade lek- och uppväxtområden och lokalt anpassade flöden i vattendrag med vattenkraft.

 

I det här programmet samlas vattenkraftsbranschen och Havs- och vattenmyndigheten för att stärka kunskapsläget genom att vidareutveckla och ta fram solida modeller och metoder som vilar på vetenskaplig grund inför beslut om miljöförbättrande åtgärder i vattenkraften. Forskningen är ett komplement till våra andra miljörelaterade forsknings- och utvecklingsprogram inom vattenkraftområdet. Programmet ska snabbt och effektivt kunna ge svar på frågor och består av projekt med en begränsad omfattning i tid och pengar.

Energiforsk söker projekt inom tre forskningsområden som alla handlar om att på bästa sätt utnyttja, förvalta och förnya vattenkraftens anläggningar med hänsyn till miljö och ekonomi. De tre områdena är:

Biotopkartering av habitat i strömmande vatten

Att validera, jämföra och ge förslag på förbättringar av de metoder och modeller som i dag används. Hur stora arealer av strömvattenhabitat som finns i ett vattendrag är avgörande för att bedöma potentialen av konnektivitet- och habitatåtgärder för strömvattenlevande arter. Det behövs tillförlitliga metoder och modeller som inte enbart bygger på fältinventeringar eller på schabloniserande datasimuleringar.

Exempelsamling för miljöåtgärder

Att ta fram en praktisk exempelsamling som baseras på erfarenheter från genomförda åtgärder. Exempelsamlingen ska omfatta analys av resultat och gärna genomföras i vattendrag av olika storlek och i olika delar av landet. För att underlätta arbetet i de kommande prövningsgrupperna behövs det tydliga och bra exempel på hur miljöåtgärder kan genomföras på ett konsekvent och kostnadseffektivt sätt.

Korttidsreglering och miljö

Möjligheten att korttidsreglera är nödvändig för ett stabilt elnät, det vill säga att kunna anpassa elproduktionen till rådande elförbrukning och att introducera mer förnyelsebar och intermittent kraft i elsystemet för att begränsa den globala uppvärmningen. Det behövs ny kunskap kring vilka åtgärder som är möjliga och effektiva för att kunna minska den lokala miljöpåverkan av korttidsreglering.