Göteborgs Stad bygger unik gymnasieskola

Bild: Caverion.

För första gången på 25 år bygger Göteborgs Stad en helt ny gymnasieskola. Det är en i många avseenden unik byggnad som drygt 1 000 elever och skolpersonal på de tekniska programmen kommer att få flytta in i höstterminen 2020.

- Skolan ska sticka ut mot hur vi normalt bygger skolor och det här blir en unik byggnad, säger Ulrika Videli, projektledare på lokalförvaltningen Göteborgs Stad.

Femvåningsbyggnaden samlar elever som studerar industriteknik, teknik, sjöfart, el och vvs under ett och samma tak. Och visst kommer skolan att bli unik – på flera sätt. Byggnaden ska bli ett nollenergihus där värme och el kommer från solenergi, berg- eller fjärrvärme. Tak, fönsterglas och delar av fasaden ska utrustas med solhybrider och solceller. Tack vare bergvärmen kommer elever och lärare också att kunna njuta av kyld tilluft varma dagar, något väldigt ovanligt i svenska skolbyggnader.

- För att kyla inomhusluften drar vi nytta av frikylan från bergvärmen, berättar Ulrika Videli.

Invändigt kommer alla tekniska installationer att vara fullt synliga. Även stommen av limträ kommer att vara synlig. Limträ är ett starkt och flexibelt material som tillåter stora spännvidder. Dessutom är råvaran förnybar och kan återanvändas eller återvinnas.

För att visa vilken verksamhet som finns i byggnaden placeras de stora industri- och svetslokalerna på bottenplanet.

- Skolans stora verkstadslokaler kräver stora spännvidder och höga våningshöjder. Konstruktionen, med stora öppna ytor, gör det också lättare att anpassa lokalerna när skolans behov förändras, säger Ulrika Videli.

För att byggnaden ska smälta in i miljön på Lindholmen får den en fasad av mörkbrunt hårdbränt skärmtegel. Samtidigt är den arkitektoniska utformningen, med det sågtandade taket och den oregelbundna utformningen av fasaden, tänkt att sticka ut och vara en pendang till Kuggen på Chalmers Tekniska högskola.