Haverirapport från Frösunda kylstation

Vid Norrenergis kylstation i Frösunda överförs den låga temperaturen hos kallt bottenvatten från Lilla Värtan till företagets fjärrkylnät. Foto: Jorma Huhtala/Norrenergi AB
Förberedelser för inlyft av den nya kylmaskin som nu ersatt den havererade kylmaskinen. Foto: Norrenergi AB
På Skadegruppens Temadag kommer Jorma Huhtala från Norrenergi att berätta om ett kylmaskinshaveri vid Frösunda kylstation sommaren 2017. Foto: Monica Löfgren
Den serie händelser som ledde till att en av kylmaskinerna på Frösunda kylstation havererade började med att operatören gav en stopporder till maskinen. Foto: Norrenergi AB
I samband med kylmaskinhaveriet släpptes köldmedium ut till omgivningen. Foto: Norrenergi AB

Utöver Värme- och Kraftkonferensen ansvarade Värme- och Kraftföreningen också för Skadegruppens Temadag under Energi- & Industridagarna 2018. Denna konferens, där fokus ligger på drifterfarenheter och förebyggande underhåll, ägde rum den 7 november och de närvarande kom bland annat att få ta del av ett antal rapporter från skador och haverier som inträffat under det gångna året. Till exempel kom Jorma Huhtala från Norrenergi att berätta om det kylmaskinshaveri som drabbade Frösunda kylstation den 2 juli 2017.

 

Text: Alarik Haglund

Sedan han började sin tjänst hos Norrenergi i februari 2017 har underhållsingenjören Jorma Huhtala, som närmast innan dess arbetade på Oskarshamns kärnkraftverk, varit en del av företagets underhållsavdelning.

Frösunda kylstation, som byggdes av Norrenergi år 2000, hämtar kallt vatten på cirka 20 meters djup i Lilla Värtan, som sedan växlas av mot fjärrkylanätet innan det uppvärmda vattnet släpps tillbaka ut i sjön på cirka 9 meters djup. Anläggningen kompletterades 2010 med två kylmaskiner av fabrikatet York för att temperatursäkra leveranserna av fjärrkyla och för att utöka leveranseffekten.

I sin presentation under Skadegruppens Temadag talade Jorma Huhtala om att han förutom att beskriva det händelseförlopp som skedde den 2 juli 2017, då en av kylmaskinerna vid Frösunda kylstation havererade totalt, kommer att avslöja vad de kommit fram till efter händelsen i sin utredning och vilka åtgärder de vidtagit.

 

Kedjereaktion

Det händelseförlopp som ledde till haveriet startade enligt Jorma Huhtala då operatören gav en stopporder till kylmaskinen i samband med en större störning vid Solnaverket.

På operatörens skärm såg den efterföljande stoppsekvensen ut att fungera som den skulle, men snart erhölls ett larm om för hög förångningstemperatur.

En stund senare erhölls ytterligare ett larm, denna gång om för högt tryck i kylmaskinens kondensor. Larmet uppmärksammades emellertid inte eftersom operatören var upptagen med störningen vid Solnaverket och den ordinarie övervakningsbilden inte visade att någonting gått fel med stoppordern.

Till slut blev trycket i kylmaskinens köldmedium så högt att säkerhetsventiler öppnades och släppte ut köldmedium till omgivningen. Detta larmades emellertid inte till kontrollrummet och det var först då operatören blev uppringd av allmänheten i Frösunda som han tillsammans med tillkallad beredskapspersonal kontrollerade kylmaskinens status och upptäckte att kylmaskinen fortfarande var i drift, medan kringutrustning som pumpar och fläktar inte var i drift.

 - Vi hade flera små, obetydliga fel som inte gjorde någonting så länge allt fungerade, men sedan fick vi ett fel som gjorde att det uppstod en kedjereaktion, förklarar Jorma Huhtala.

 

Bristfälligt styrsystem

Anläggningen driftsattes igen under vecka 25 i år, men utöver reparationer talar Jorma Huhtala om att det efter haveriet även gjordes en omfattande utredning.

Den direkta orsaken till haveriet konstaterades under utredningen vara att den mekaniska lägeskontakten till en högspänningsbrytare i anläggningens ställverk kärvade och förhindrade stoppordern från att ge avsedd verkan.

Utredningen kom emellertid enligt Jorma Huhtala också fram till att styrsystemets konstruktion var bristfällig och att en stopporder i fortsättningen bör verifieras tydligt på operatörens ordinarie övervakningsbild genom att relevanta parametrar kontrolleras av styrsystemet och visas för operatören.

Haveriet har även motiverat Norrenergi att ta fram en heltäckande plan för systematiskt förebyggande underhåll av ställverk och större elkomponenter, göra en genomgång av säkerhetsfunktionerna på alla produktionsanläggningar och se över sina rutiner för upphandlingar.

- Vi konstaterade att Norrenergi i stor utsträckning förlitade sig på anlitade leverantörer och konsulter vid konstruktion och installation av kylmaskinen. I framtida upphandlingar ska säkerheten ökas genom oberoende kontroller av såväl konstruktion som funktion av säkerhetssystem, säger Jorma Huhtala.

Dessutom genomförs ett arbete med syfte att förebygga läckage av köldmedium.