Nytt batterikoncept kan öka livslängden

Det nya batteriets elektrolytlösning i atomskala med en fluoridjon (rosa) omgiven av en vätska av så kallade BTFE-molekyler. Illustration: Brett Savoie/Purdue University

Batterier baserade på fluoridjoner skulle kunna räcka upp till åtta gånger längre än de batterier som används idag.

Telefoner och datorer som inte behöver laddas på flera veckor är drömmen för de forskare som arbetar med alternativ till dagens litiumjonbatterier. Nu har kemister från bland annat California Institute of Technology och Nasas Jet Propulsion Laboratory i USA upptäckt ett nytt sätt att göra laddningsbara batterier med hjälp av fluoridjoner, som är negativt laddade joner av grundämnet fluor, istället för positivt laddade litiumjoner.

- Fluoridbatterier kan ha en högre energitäthet, vilket betyder att de kan räcka längre - upp till åtta gånger längre än batterier som används idag. Men det kan vara en utmaning att arbeta med fluoridjoner, säger Robert Grubbs vid California Institute of Technology, som vann 2005 års Nobelpris i kemi.

På 1970-talet försökte forskarna göra laddningsbara fluoridbatterier med komponenter i fast form, men eftersom de bara fungerade vid höga temperaturer kunde de inte användas för vardagligt bruk. De amerikanska kemisterna rapporterar nu att de till slut listat ut hur man kan göra fluoridbatterier med flytande komponenter, som fungerar vid rumstemperatur.