Idag börjar Industrimässan i Göteborg

Bild: Svenska Mässan.

Nordens ledande mässa för processteknik och automation, Scanautomatic & ProcessTeknik, som idag inleds på Svenska mässan i Göteborg är i år mer späckad än någonsin. På plats finns 300 utställare och leverantörer för att visa upp sig själva och sina produkter och bara seminariedelen innehåller i år 72 programpunkter.

Nytt för i år är att den populära konferensen Automation Summit, som nu hålls för femte året i rad, har flyttat ner på mässgolvet för att göra det enklare för beslutsfattare och leverantörer inom processteknik och automation att träffas. Här möts företagsledare för att under en dag lyssna och diskutera landets industriella framtid och få konkreta tips på nya lösningar och implementeringar för den egna verksamheten genom en rad olika case.

Fokus för dagens konferens är ny teknik, ledarskap och smart industri. Konferensen som håller på under hela dagen inleds på morgonen med en tankeväckande föreläsning av entreprenören och framtidsspanaren Ashkan Fardost med rubriken: Alla har missförstått digitaliseringen. Sedan talar bland andra teknik- och säkerhetschefen på Microsoft, Daniel Akenine, en av världen främsta experter inom IT-arkitektur på temat tekniktrender och efter lunch Torsten Nordgren, Director Future Factory and Business Transformation vid SKF, om vikten av att investera i digital kompetens. Dagen och konferensen avslutas med en prisutdelning för bästa automationsrelaterade examensarbete, Automation Student.

En annan nyhet för i år är framtidsarenan Digimania, som håller öppet idag och imorgon onsdag. Det är ett samarbete mellan Svenska Mässan, Ignite Sweden och Automation Region och syftet är att skapa en matchmaking-arena där startupbolag inom bland annat artificiell intelligens, automation, Virtual Reality, Robotik och Internet of Things kan få fatt i sina första större kunder och större företag hitta nya smarta lösningar för att effektivt digitalisera sin verksamhet. För att underlätta erbjuds det en exklusiv matchmakingtjänst, guidning i Digimania och förmedling av möten med relevanta startups.

På utställningsområdet står 24 startupföretag redo att visa upp sig och på scenen kommer de under dagen presentera sig i anslutning till tre halvtimmeslånga programpunkter. Dagens tre punkter är Future of connectivity, Future of robotics and materials och Future of automation och bland företagen som presenterar sig finns ReVibe Energy, som förvandlar vibrationer till el, och CombiQ som utvecklar IoT-system där trådlösa sensorer samlar in data som rörelse, vibration och temperatur och presenterar det via en molntjänst.

Seminarierna avlöser varandra under hela dagen från två scener i A- och E-hallen. Bland talarna finns Fredrik Boman från Stora Enso som klockan 12:00 berättar om digitaliseringen

av världens kanske äldsta företag och Mattias Einehag, tillverkningschef på SKF, som klockan 14:00 talar om den snabba och pågående digitaliseringen av företaget.

Och så mycket mycket annat… Från allmänt teknikmingel till landskamp i automation, utbildning om ångsystem och pumpar och för den som inte kroknat när mässan stänger klockan 17 finns after work på restaurang Twentyfourseven i anslutning till hallarna.