Tillstånd för Terrafames urangruva i Sotkamo fördröjs

Terrafame har beställt en ny produktionslinje för bearbetning av vätesulfid i sitt fabriksområde i Sotkamo, Finland. Medan den nya linjen ökar produktionskapaciteten, kommer den samtidigt att förbättra driftsäkerheten i produktionsprocessen. Foto: Terrafame

Det dröjer med ett tillstånd för gruvbolaget Terrafames planerade urangruva i Sotkamo, eftersom strålsäkerhetsmyndigheten Stuk inte godkänner ansökan om lov i sin nuvarande form, rapporterar Lännen Media.

Bolaget Terrafame lämnade för snart ett år sedan in en ansökan om att bryta och behandla uran på gruvområdet i Sotkamo. Terrafame har sitt ursprung i det skandalomsusade gruvbolaget Talvivaara på orten.

Nu uppger strålsäkerhetscentralen Stuk att bolaget tydligen har missförstått föreskrifterna om hur man hanterar olika typer av uranavfall. Därför måste ansökningen göras om.

- Terrafame har missförstått vilket avfall som behöver slutförvaring och vilket material som inte klassas som avfall, uppger Jarkko Kyllönen vid Stuk för tidningsgruppen.