Sandvik köper överskott av biogas

Jonas Hellström, VD på Ekogas skakar hand med Lars Andersson, Energy Supply Manager på Sandvik Materials Technology, i samband med att samarbetsavtalet tecknades. Bild: Gästrike Ekogas.

Ett samarbetsavtal har tecknats mellan Gästrike Ekogas och Sandviks affärsområde Sandvik Materials Technology för att ta vara på biogasanläggningens överskott på biogas. En vinst för både Gästrike Ekogas, Sandvik och inte minst för miljön.

På biogasanläggningen i Forsbacka tillverkas biogas av mat- och trädgårdsavfall motsvarande två miljoner liter bensin per år i en process som är helt koldioxidneutral. Den höga metanhalten gör att biogas fungerar utmärkt som fordonsbränsle, men den kan användas till så mycket mer.

- Tack vare avtalet med Sandvik kommer biogasöverskottet nu till nytta och vi ser att biogas kan användas till så mycket mer än bara fordonsbränsle. Biogasen har många fördelar och vi ser ett ökat intresse från flera håll i regionen för vår gas. Med det här samarbetsavtalet tar vi nu nästa steg i utökningen av biogassatsningen i vår region, berättar Jonas Hellström, VD på Gästrike Ekogas.

Sandvik kommer använda gasen för värmebehandling av material vilket stödjer bolagets ambition att minska användningen av fossila bränslen.

Leveranserna kommer ske i tuber med komprimerad gas. Denna förs sedan ut i naturgasledningen som redan finns på industriområdet.

Samarbetet mellan Sandvik och Ekogas är unikt i sitt slag, men planer finns på att bygga biogasanläggningar i anslutning till andra företags produktionsenheter på ett par ställen i Sverige idag.

Om biogasanläggningen

Gästrike Ekogas är ett bolag som ägs av Gästrike återvinnare och Gävle Energi. Med målet att öka biogasproduktionen i regionen med 400 procent beslutade man att bygga en biogasanläggning i Forsbacka. Anläggningen blev klar hösten 2017 och har tillstånd att röta upp till 30.000 ton organiskt avfall per år och kan producera 2,7 miljoner normalkubikmeter. Det motsvarar drivmedel för ca 2300 personbilar som kör 1500 mil per år. En koldioxidminskning med 4 400 000 kg per år.