Tufft halvår för Stockholm Exergi

Bild: Stockholm Exergi.

När Stockholm Exergi summerar sin delårsrapport för årets första sex månader kan man konstatera ett tufft halvår. Bolaget har tagit viktiga steg på vägen mot en klimatneutral fjärrvärme, under månader med stora utmaningar i form av extremt väder.

Nyckeltal

  • Nettoomsättningen uppgick till 3 910 MSEK (3 786).
  • Rörelseresultatet uppgick till 962 MSEK (1 114).
  • Resultatet efter skatt uppgick till 903 MSEK (809). Periodens redovisade skattekostnad är påverkad av en positiv engångseffekt om 209 MSEK hänförlig till omvärdering av uppskjutna skatter.
  • Försäljningen uppgick till 5 919 GWh (5 960) varav 4 901 GWh (4 809) utgjordes av värme.

Stockholm Exergis Vd, Anders Egelrud kommenterar rapporten:

"Vi inledde halvåret med att byta namn till Stockholm Exergi. Det nya namnet ska på ett tydligare sätt visa vad vi bidrar med till stockholmarna

Föregående år stärkte vi vår operativa lönsamhet. Första halvåret i år medförde en försämring, främst orsakad av exceptionella väderförhållanden.

Under vintern drabbades vi av bränslebrist på flis, på grund av extrem nederbörd och mild vinter i Baltikum, vilket lamslog hela skogsindustrin. Tack vare vårt flexibla produktionssystem lyckades vi upprätthålla våra leveranser till kunderna, men med merkostnader för bolaget. Under andra kvartalet upplevde vi sedan Stockholms varmaste maj någonsin, följt av en väldigt varm juni. Det drabbade både värme- och elförsäljningen.

Sammantaget var halvåret utmanande och underströk vikten av att fortsätta vårt arbete med att stärka lönsamheten, både genom nya, smarta lösningar för våra kunder och genom att effektivisera och utveckla verksamheten för att oaktat framtida extremväder kunna bibehålla både prisvärda och hållbara leveranser till kunderna och stabila resultat.

Viktiga för Stockholms elförsörjning

Under halvåret har det blivit allt tydligare vilken viktig roll vi spelar för både klimatomställningen och Sveriges energisystem. Utan vår elproduktion skulle Stockholm ha riskerat effektbrist redan i vintras och utmaningarna för stadens elförsörjning blir allt allvarligare. För att vår huvudstad ska kunna fortsätta växa med elbilar, lokal tillgång till kraftfulla datacenter och bostäder för nya invånare måste den allvarliga situationen lösas. För att möta utmaningarna i en växande stad så kommer elproduktion genom kraftvärme att vara en viktig hörnsten både för att säkra tillgången till eleffekt och för att lyckas med omställningen till ett klimat- och resurseffektivt energisystem.

Det är tydligt att vi är en positiv kraft, som bidrar till ett mer hållbart Stockholm på många olika sätt. Våra planerade satsningar kommer bidra både till omställningen till 100 procent förnybara och återvunna bränslen och till stärkt lönsamhet.”