Dags att söka pengar från Klimatklivet

Foto: Andrew Gook för Unsplash

Klimatklivet är en av statens viktigaste miljösatsningar. Det ger investeringsstöd till företag, kommuner, regioner och organisationer. Sedan 2015 har över 90 miljoner delats ut för att finansiera projekt som ska minska utsläppen. Nu startar årets sista ansökningsomgång i Dalarna.

Målet med Klimatklivet är att stärka lokalt och regionalt arbete. De investerade pengarna ska ge största möjliga klimatnytta och framför allt minska växthusgasutsläppen. Åtgärder som kan få stöd handlar om allt från transporter, biogas och fjärrvärme till lustgasdestruktion, infrastruktur och kommunikationsinsatser.

Hittills har 1 900 ansökningar i hela landet beviljats stöd med 3,2 miljarder. De förväntas tillsammans spara 880 000 ton koldioxid per år. De flesta handlar om att bygga laddpunkter för elfordon, konvertera från fossilt bränsle till förnybart eller utöka produktion av biogas. Stödet utgör i genomsnitt cirka 40 procent av den totala investeringskostnaden.

– Det största projektet i Dalarna hittills är en upprustning av järnväg och omlastningsterminal från lastbil till tåg i Malung-Sälen. Andra stora projekt i länet som beviljats stöd är till exempel ett energieffektivt datacenter, en uppgradering av biogas till fordonsgas och lustgasdestruktion på Falu lasarett. Nu hoppas vi på infrastruktursatsningar för cykel och alternativa transporter, tillvaratagande av spillvärme och åtgärder för att förebygga avfall i länet, säger Annika Varghans, Energi- och klimatstrateg, på Länsstyrelsen i Dalarnas län. 

Årets sista ansökningsomgång för Klimatklivet sträcker sig fram till 27 september.