Skåne tar nya steg mot klimatneutrala transportsystem

Foto: News Øresund – Johan Wessman.

Region Skåne meddelar att man antar en handlingsplan för att växla över till fossilfria drivmedel i Skåne. Detta enligt beslut tagna på regionala utvecklingsnämnden den 24:e augusti 2018. 

Handlingsplanen beskriver insatser som olika aktörer kan genomföra för att stödja omställningen mot ett klimatneutralt och fossilbränslefritt transportsystem i Skåne. Handlingsplanen syftar även till att Skåne ska fånga nya möjligheter till företagande i denna omställning, samt till att samband mellan användning av drivmedel och människors hälsa ska bli tydliga. 

- Efter extremvärmen den gånga sommaren får allt fler upp ögonen för att något måste görs för att hejda klimatförändringen. Genom en handlingsplan för fossilfria drivmedel fortsätter Region Skåne arbetet med hållbara transporter. Det kommer att ge Skåne konkurrensfördelar, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.

 Utvecklingen av utökade platser till folkhögskolor 2018

Regionala utvecklingsnämnden satsar fem miljoner kronor på fler platser till folkhögskolorna i år.

Nämnden har sedan tidigare avsatt 50 miljoner kronor för de ursprungliga platserna för 2018. Under 2018 finns utrymme att satsa på ett utökat stöd till folkhögskolorna med ytterligare fem miljoner kronor. Stödet till folkhögskolorna bidrar till att minska utbildningsklyftorna och höja utbildningsnivån i samhället.

- Att satsa på folkhögskolan är viktigt både för arbetsmarknad, individ och integration. Vuxna ges en andra chans till vidareutbildning. Utbildningsklyftorna minskar och utbildningsnivån i samhället höjs då fler kan ges plats i folkhögskolan.

Ökad återvinning och användning av plast och bioplast

Regionala utvecklingsnämnden avsätter 350 000 kronor på en bättre hantering av plast och bioplast.

Det är de tre organisationerna Livsmedelsakademin, Packbridge och Industrikluster IUC Syd som får pengarna för att utveckla näringslivets förmåga att agera på frågan om återvinning och användning av plast och bioplast. Syftet är att förbättra efterfrågan på återvunnen plast samt bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas.

De tre klusterorganisationerna ska samla parter i Skåne och undersöka vad som krävs för att öka värdet på återvunnen plast inom respektive branschområden.

- Kampen mot plasten behöver föras på alla fronter. Därför är vi glada att näringslivet tar en än mer aktiv roll och nappar på vårt initiativ att ta tillvara på återvunnen plast. Ju mer plast vi återvinner desto mindre ny råvara behöver användas. Mindre plast hamnar i havet djuren och naturen, säger Mätta Ivarsson (MP), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.