Ny satsning på solceller

Fotograf: Svensk Solenergi.

Nu står det klart att Sundsvalls och Timrå kommuns energi- och klimatrådgivare framöver kommer att arbeta extra mycket med solceller. De deltar i ett nationellt projekt riktat mot mindre aktörer, till exempel villaägare, företag och bostadsrättsföreningar, som skulle kunna installera solceller på sitt tak. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

 

Satsningen ”Insatsprojekt Solel” utförs på uppdrag av Energimyndigheten. Sveriges kommunala energi- och klimatrådgivare planerar en rad aktiviteter för att stärka kunskaperna om solceller. Villaägare, organisationer, bostadsrättsföreningar och små och medelstora företag kommer att bjudas in till seminarier, studiecirklar och studiebesök. Även rådgivning direkt till enskilda aktörer erbjuds, där just deras förutsättningar att skaffa solceller utreds.

Solceller har sjunkit drastiskt i pris på senare tid och är idag en lönsam investering för många villaägare, menar Ida-Marie Stjerna, energi- och klimatrådgivare i Sundsvalls kommun:

-Taket behöver inte ligga i perfekt söderläge. Öst och väst går också utmärkt, och ger ofta till och med en bättre matchning mot konsumtionen eftersom hushållen använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket, säger hon.

Enligt projektledare Alvar Palm skiftas fokus från subventioner till informationsinsatser i och med att solceller rasat i pris.

-För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget är information ofta tillräckligt – genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan vi övertyga många att ta steget. Det blir en aha-upplevelse – många tror att solceller är dyrare och krångligare än vad som är fallet, säger han.

Ett viktigt syfte med projektet är att utveckla energi- och klimatrådgivningens funktionssätt. Detta gäller både rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder:

-Projektet ger rådgivarna verktyg för att arbeta strukturerat och uppsökande, vilket kan vara till stor nytta i deras arbete generellt, säger Alvar Palm.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök.