Full vinterproduktion för Vattenfalls kärnkraftverk

Foto: Olga Frankson

Vattenfalls kärnkraftverk i Ringhals och Forsmark har i praktiken haft full tillgänglighet under vintern. Från november till mars låg tillgängligheten på höga 98,2 procent och under den kallaste perioden januari till mars på 98 procent.

Vattenfalls sju kärnkraftverk i Forsmark och Ringhals producerade för fullt under årets vintersäsong. Från första november 2017 till sista mars 2018 låg tillgängligheten - reaktorernas faktiska produktion jämfört med deras teoretiska maxkapacitet - på höga 98,2 procent.

– Vattenfalls kärnkraft har haft ännu en mycket framgångsrik vintersäsong med en säker, stabil och i princip fossilfri produktion. Forsmark och Ringhals kärnkraftverk levererar när de behövs som mest och Ringhals sticker ut lite extra med sina 99,1 procent under januari till mars, säger Torbjörn Wahlborg, chef Vattenfall produktion.

Sett till hela vintersäsongen levererade Ringhals kärnkraftverk en tillgänglighet på 98,8 procent. Under kalla januari till mars låg den på 99,1 procent. Forsmark kärnkraftverk hade en tillgänglighet på 97,6 procent under säsongen och under första kvartalet låg den på 96,9 procent.

Vattenfalls kärnkraft stod för 34 procent av elproduktionen i Sverige under första kvartalet. Med stabil och väderoberoende produktion bidrar den till ett fossilfritt samhälle.