Öresundskraft tilldelas utmärkelsen Årets stadsnät

Ett glatt gäng från Öresundskraft tog emot utmärkelsen Årets stadsnät 2017 vid Svenska Stadsnätsföreningens årsmöte i Umeå den 21 mars 2018. Foto: SSNF.

Svenska Stadsnätsföreningen beslutade i samband med sitt jubileumssammanträde den 21 mars att Öresundskraft ska tilldelas utmärkelsen Årets stadsnät.

I motiveringen skriver juryn:

”Öresundskraft har med en målinriktad digital strategi från moderstaden Helsingborg skapat en tydlig och drivande roll inom Internet of Things, IoT, via sitt stadsnät samt visat på hur man samarbetar över kommungränserna.”

– Vi är mycket glada över priset. Vi har målmedvetet arbetat med Internet of Things i många år och jag ser det som en bekräftelse på att vi var helt rätt ute i satsningen på att designa en öppen stadshubb och att aktivt verka för samverkan med andra stadsnät genom att starta Stadshubbsalliansen; vårt koncept som fler och fler kommuner nu ansluter sig till. Öresundskrafts modell har blivit något av en de facto-standard i Sverige och det har inte ens tagit ett år, säger Bo Lindberg, affärsområdeschef för kommunikationslösningar på Öresundskraft.

Etableringen av Stadshubbsalliansen – det snabbt växande nätverket av öppen, trådlös infrastruktur för ”Internet of Things” – kan ses som en teknikrevolution ”i provinserna”. Det är inte storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö eller de tunga vetenskaps- och forskningsklustren som är först. I stället är det mindre tätorter över hela Sverige som tar klivet in i framtiden och ser möjligheterna med att etablera en teknik som öppnar för utvecklad service, större säkerhet och nya, smarta tjänster inom många områden.