Fiat slutar att sälja dieselbilar om fyra år

Fiats bilfabrik i Verona, Italien. Foto: Wikipedia, kredit: Checkitout2k2

Enligt Financial Times visar en intern plan från Fiat-Chrysler att 2022 blir det sista året då bilkoncernen kommer att sälja dieselbilar. Andra biltillverkare rapporterar också om ett eventuellt stopp för försäljning av dieselbilar. Samtidigt minskar försäljningen av dieselbilar i Europa.

Financial Times har fått tag i Fiat-Chrysler Groups fyrårsplan. Och enligt tidningen står det i den att 2022 kommer bilgruppen att avveckla användningen av dieselmotorer i varumärkets alla modeller inklusive Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler och Maserati.

Vissa modeller, till exempel USAs pickup RAM 1500, som tillverkas under Dodge-märket, kommer fortfarande att finnas tillgängliga med dieselmotorer.

Fiat-Chrysler har varken bekräftat eller nekat Financial Times uppgifter om planen, som enligt en rapport kommer att publiceras den 1 juni.

Om Fiat-Chrysler skulle välja att avveckla dieselmotorer för personbilar, skulle det vara väl i linje med liknande meddelanden från andra biltillverkare. Till exempel har Toyota meddelat att det inte längre kommer att investera i utvecklingen av dieselmotorer.

Porsche slutar också använda dieselmotorer i sina bilar, och Volvo har meddelat att det inte kommer bli någon ny generation av dieselmotorer. Även franska automaker Renault har meddelat att tillverkningen av dieselmotorer för personbilar kan upphöra helt år 2020.

Allt detta måste ses mot bakgrund av VW-skandalen från 2015 och av en drastisk minskning av försäljningen av dieselbilar. År 2017 minskade försäljningen av dieselbilar med 7,6 procent jämfört med föregående år. Trots nedgången såldes dock 6,76 miljoner dieselbilar i Europa 2017.

Källa: Financial Times