Undersökning: En miljon elbilar till 2030

Bild: Ellevio.

Enligt en undersökning som Ellevio gjort tycker svenska folket att det är viktigt att visionen om en miljon elbilar till 2030 uppfylls. De anser dessutom att visionen är realistisk. Många har redan börjat planera att själva köpa elbil inom en relativt snar framtid, visar en undersökning från Ellevio.

Ellevio har i samarbete med opinionsinstitutet Inizio genomfört en undersökning där svenska folket bland annat har svarat på frågor om hur man ser på den pågående elektrifieringen av transportsektorn. 

På frågan ”Hur viktigt tycker du det är att antalet elbilar ökar till ungefär en miljon fram till 2030?",  svarade 66 procent att det mycket eller ganska viktigt.

- En tydlig majoritet av svenskarna delar alltså vår bild att en mer elektrifierad fordonsflotta är framtiden, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

- Stockholm har alla förutsättningar att bli världsledande på elbilar. Vi har ett bra elnät och en förmånlig produktionsmix som gör att man kan ladda bilarna med fossilfri el.

För att utvärdera förtroendet för visionen ställde vi även frågan ”Hur realistisk tycker du att ambitionen "en miljon elbilar i Sverige år 2030" låter?”. Här svarade 12 procent ”mycket realistisk” och 42 procent ”ganska realistisk”. Även här rör det sig alltså om en majoritet bland folket.

Brist på laddstolpar ett problem

Dessa slutsatser stärks om man tittar på svaren kring köpbeteenden och elbilar. Cirka en tredjedel planerar att köpa en elbil. Bland dessa svarade nästan tre fjärdedelar att de planerar att köpa en elbil under de kommande sex åren. Bland dem som säger att de inte planerar att köpa en elbil är pris och bristen på laddstolpar i närhet till boendet de främsta anledningarna.

Om målet om en fossiloberoende transportsektor 2030 ska uppnås kommer det behövas cirka 100 000 publika laddpunkter i Sverige, enligt beräkningar som Power Circle har gjort. Idag finns bara en bråkdel av dessa på plats.

”En unik möjlighet”

En av de största utmaningarna framöver kommer att vara att se till att alla laddplatser som behövs byggs och driftas, både i städer och på landsbygden.

- Vi genomför omfattande investeringar i våra elnät just nu och när vi ändå gör det, har vi en unik möjlighet att också bygga framtidens laddinfrastruktur. Men det är bråttom, vårt investeringsprogram är i full gång, säger Ellevios vd Johan Lindehag.

- Det kommer att krävas en god integration mellan elmarknadens aktörer, näringslivet och politiken för att få jobbet gjort. Det är fortfarande 14 300 stolpar som ska upp. Vi på Ellevio kommer att ta på oss ledartröjan och engagera oss i frågan så att det här jobbet kan bli gjort på ett så bra sätt som möjligt, säger Lindehag.

Undersökningen genomfördes 31 oktober till 2 november 2017 och omfattade 1 166 intervjuer.