AEIS kvalificerar sig för EU-finansiering

Bild: Aleilon.

Det industriella miljöprojektet Alelion Intelligent Energy Systems (AEIS) har i hård europeisk konkurrens kvalificerat sig för finansiering via EU-kommissionens innovationsprogram Eurostar. AIES syftar till att bättre utnyttja kapaciteten i de batterier som Alelion producerar och levererar.

Eurostars är ett innovationsprogram som finansieras av EU-kommissionen och 36 deltagande länder. Programmets ändamål är att stötta utvecklingen av innovativa produkter, processer eller tjänster som kan bidra till att förbättra livet för människor världen över och som på kort tid kan nå marknaden. Projektet Alelion Intelligent Energy Systems är enligt Eurostars ett innovations- och miljöprojekt som lever upp till de högt ställda kraven och som är av sådan betydelse att det kommer att erhålla delfinansiering.

AIES har som mål att skapa nya tjänster inom hållbar energianvändning genom att nyttja truckarnas batterikapacitet även för energilagring, lastbalans och energihandel. De lösningar som projektet siktar på att ta fram förbättrar både kundernas ekonomi och minskar deras miljöpåverkan.  Projektets totala budget är 16 miljoner kronor, varav hälften finansieras av Eurostar. Alelion är ensam ägare av resultatet.

Alelion Energy Systems utvecklar och tillverkar litiumjonbatterier och tillhörande system för industrifordon, i första hand truckar. Bland företagets kunder finns några av världens största trucktillverkare, som tex Toyota Material Handling och Jungheinrich.

- Projektet syftat till att våra kunder ska använda energi på ett mer hållbart sätt. Ett exempel är när våra kunders truckar står stilla, då används inte batterierna, vilket är en outnyttjad resurs, säger Alelion Energy Systems VD Daniel Troedsson. 

- Genom att koppla upp batterierna mot elnätet och olika styrsystem kan de också användas till att balansera produktion och konsumtion på elnätet, till lagring av extra energi men också till handel med energi. Sådana lösningar kan ge ett stort bidrag till att bygga mer hållbara energisystem.