Nytt bearbetningsverktyg för ultra små smarta system och IoT-applikationer.

En forskargrupp som leds av professor Massimo Alioto från Institutionen för el- och datateknik vid ett universitet i Singapore har utvecklat ett nytt litet visuellt behandlingschip, EQSCALE, som använder 20 gånger mindre elström än befintlig teknik. Foto: Kredit: Bild med tillstånd av National University of Singapore

Forskare tog fram nytt minimalt bearbetningsverktyg i miniformat för ultra små smarta visionssystem och IoT-applikationer.

IoT är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser (inklusive människor), förses med små inbyggda sensorer och datorer. Dessa kan tolka sin omvärld.

Forskarteamet vidareutvecklade videoutrustningens extraktor, som nu använder 20 gånger mindre ström än befintliga mikrochips och kan minska storleken på autonoma visionssystem ner till millimeternivån.

Mikrochip är en bricka vanligtvis gjord i kisel innehållande en elektrisk krets.

En grupp forskare som leds av professor Massimo Alioto från Institutionen för el- och datateknik vid NUS-fakulteten i Singapores nationella universitet, har utvecklat ett litet visuellt behandlingschip, med namnet EQSCALE, som enligt forskarna "spar synnerligen mycket ström".

EQSCALE, kan fånga visuella detaljer från videoramar vid minimal mängd ström. Behandlingschipen kan minska storleken på smarta visionssystem ner till millimeterområdet. Exempelvis kan de drivas kontinuerligt av en millimeterstor solcell utan att man behöver byta batteri.

Upptäckten anses vara ett viktigt framsteg när det gäller att utveckla smarta kameror med millimeterstorlek med lång livslängd.

Upptäckten kommer enligt forskarna också att bana väg för ytterst kostnadseffektiva applikationer för Internet när det gäller IoT, vid säkerhetskontroller på flygplatser och ifråga om nyckelinfrastruktur, vid byggande av energihantering, arbetsplatsskydd och äldreomsorg.

- IoT är en snabbt växande teknisk utvecklingsriktning som använder en mängd distribuerade sensorer för att göra vår miljö smartare och mänsklig mer centrerad. Visions elektroniska system med lång livslängd var hittills inte applicerbart för IoT-applikationer på grund av deras höga strömförbrukning och stor storlek. Genom vårt lilla EQSCALE-chip har vi belagt det faktum att allmänt förekommande och även smarta kameror är funktionsdugliga. Vi hoppas att denna nya kapacitet kommer att forcera vidareutvecklingen av IoT, säger Alioto.

En videofunktionsutdragare fångar visuella detaljer som tagits av en smart kamera och gör dem till en mycket mindre uppsättning av intressepunkter för vidare analys. Videoegenskapsutvinning är grunden för ett datorvisningssystem som automatiskt upptäcker, klassificerar och spårar objekt i den visuella scenen. Detta måste utföras på varje enskild ram kontinuerligt, vilket därmed definierar minsta effekten för ett smart visionssystem och därmed för minsta systemstorlek.

NUS- teamets mikrochips, EQSCALE, kan utföra kontinuerlig extraktion vid 0,2 milliwatt, vilket är en stor framsteg när det gäller miniatyriseringsnivån för smarta visionssystem.

Utvecklingen av EQSCALE är ett viktigt steg på vägen mot nya millimeterstora visionssystem som kan fungera odeciderat.

NUS-forskargruppen ser fram emot att utveckla ett miniatyriserat datorvisningssystem som omfattar smarta kameror utrustade med visningsfunktioner, som aktiveras av mikrochip, samt en maskininlärningsmotor som förstår den visuella scenen. Det slutliga målet för NUS-forskargruppen är att möjliggöra massiv distribution av nya, ännu bättre visionssystem.

Källa:

National University of Singapore