Länsstyrelsen Västernorrland säger nej till utbyggnad av fiber

Bredbandsutbyggnad på landsbygden i Svalövs kommun. Foto: BigRiz

Övik Energi kan efter en längre dialog med Länsstyrelsen Västernorrland konstatera att länsstyrelsen bedömer landsbygdsområdena Sidensjö, Skorped, Sagavägen, Näske och Nätra inte bidragsberättigade. Tillsammans med fiberföreningarna och kommunen arbetar man nu för en alternativ lösning med successiv utbyggnad av fiber i områdena.

— Planen är fortfarande att bygga ut fiber i områdena. Övik Energi, kommunen och fiberföreningarna har redan inlett ett arbete tillsammans för att hitta bästa vägen framåt, säger Maria Olsson, affärsområdeschef, Övik Energi.

— Vi fem fiberföreningar är överens om att genom samarbetet med Övik Energi och kommunen har vi bäst möjlighet att nå ut med fiber i våra områden. Vi kommer nu tillsammans att ta fram en trovärdig och tydlig plan, säger Bengt Sellin, ordförande i Näske fiber.

— Utbyggnad av fibernät är en förutsättning för att kunna möjliggöra en levande landsbygd och tillväxt i Örnsköldsviks kommun, och i det avseendet är det engagemang vi ser hos fiberföreningarna avgörande, säger Per Nylén, Kommunalråd Örnsköldsviks kommun.

Länsstyrelsen Västernorrlands bedömning att områdena inte är bidragsberättigade baserar sig på att det finns marknadsaktörer som inom tre år och under vissa förutsättningar avser att bygga ut fibernätet.