”Tyskland använder för mycket kol”

Kolkraftverk. Foto: Pixabay, kredit: Benita5

Tysklands rykte som ledande land i kampen mot klimatförändringar är inte helt förtjänt, skriver Bloomberg.

På grund av massiva investeringar i förnybar energi, vindkraft och solenergi, som står för en tredjedel av landets elproduktion, har man nått en förnybar nivå som är mer än dubbelt så mycket som i USA.

Tysklands mål att sänka koldioxidutsläppen 40 procent fram till år 2020 är betydligt mer ambitiöst än vad som gäller för hela Europa eller USA.  Av allt att döma kommer Tyskland att missa detta mål med råge.

Efter att USA tog avstånd från klimatavtalet i Paris lovade förbundskansler Angela Merkel att agera med ännu större beslutsamhet.

- Vi kan inte vänta tills den sista skeptiska mannen på jorden blir övertygad om vetenskapliga bevis när det gäller orsakerna till klimatförändringar, förklarade hon med hänvisning till mannen i Vita huset.

Men det finns en annan, något mer oroande sida av den tyska historien om energiförsörjning:

Landet får fortfarande 40 procent av sin energi från kol, en större andel än de flesta andra europeiska länder. Och mycket av det är brunkol, vilket är den smutsigaste typen av kol. Som en följd av detta, säger en enig kör av experter, kommer Tyskland inte att nå sitt 2020-mål.

Detta beroende av kol är delvis en följdverkan av Tysklands övergivande av utsläppsfri kärnkraft och en bieffekt av att Merkel- regeringen inte vågar stöta sig med väljare i kolutvinningsområden. Under senaste valrörelsen undvek Merkel överhuvudtaget att nämna ämnet.

Men nu vore den politiska tidpunkten den rätta, säger tyska energiexperter. Tyska arbetslösheten är rekordlåg och tusentals nya arbetstillfällen har skapats inom sektorn för förnybar energi, vilket skulle kunna hjälpa drabbade kolgruvarbetare och kolverksarbetare till att flytta till andra typer av arbeten. Kraftmarknaden är redan proppfull, så en avsevärd minskning av kolkraftssektorn skulle inte på kort sikt öka konsumenternas elavgifter.

EU: s system för energihandel kommer i framtiden att minska det kroniska överutbudet av utsläppsrätter. Enligt en analys som har utarbetats av Bloomberg New Energy Finance, borde denna nya handel bidra till att tredubbla priset på kol till 24 euro per ton fram till 2020, vilket vore tillräckligt högt för att driva alla europeiska länder bort från kol.

Det är dock inte troligt att Merkel kan genomdriva en minskning av kolberoendet ifall hon bildar igen en regering med socialdemokraterna eftersom de flesta kolbranschanställda är SPD:s stamväljare.

Källa: Bloomberg