Estland har Östersjöregionens första "smarta hamn"

Estniska hamnen i Kakumäe har intergrerat ett intelligent energisparande ljussättningssystem. Samtliga armaturer är fjärrstyrda. Foto: Nordic Automation Systems

Den estniska hamnen i Kakumäe är den första smarta hamnen i Östersjöregionen, och en av de första i världen, bland annat med så kallad Smart City-ljussättning.

Den intelligenta hamnen i Kakumäe har ett smart ljussättningssystem integrerat i sig, ett system från det norska företaget Nordic Automation Systems. Ljussättningssystemet ökar säkerheten för dem som rör sig i hamnen. Installation av systemet påbörjades under våren 2017 och i juni 2017 öppnades hamnen för allmänheten. 

En del som hjälper att göra hamnen unik i Östersjöregionen är att samtliga armaturer är fjärrstyrda. Armaturenheterna LoRaWAN är tillverkade av Nordic Automation Systems och möjliggör autonom drift baserade på konfigurerade ljusprofiler. Med hjälp av systemet kan ljusintensitet, arbetsläge och rörelse övervakas och onödig överbelysning kan undvikas. Tillsammans med systemets låga energiförbrukning och låga uppkopplingskostnad minskar kostnaderna för ljussättningen.

”Det är viktigt att tillämpa intelligenta system som kan automatisera och förenkla olika processer för att minska kostnaderna” skriver Nordic Automation Systems i ett pressmeddelande. 

Förutom den smarta belysningen som är kopplade till LoRaWAN-systemet är båtplatserna utrustade med stolpar för vatten- och eldistribution som också är kopplade till LoRaWAN. Varje båts användning av el och vatten mäts då kontinuerligt och datan skickas vidare.

Källa: Nordic Automation Systems