Energiföretagen Sverige instiftar certifieringen "schysst elhandel"

Bild: MälarEnergi.

Branschorganisationen Energiföretagen Sverige har instiftat certifieringen ”schysst elhandel”. Energibranschen har sedan tidigare riktlinjer kring tecknandet av elavtal. Certifieringen ställer dock högre krav än energibranschens vedertagna riktlinjer och ska göra det lättare för kunden att välja en trygg och pålitlig elleverantör.

- Certifieringen är ett kvitto på att vi är ärliga och öppna mot våra kunder och att kunderna kan känna sig trygga med oss. Att vi tillsammans med två andra elhandelsföretag är först ut är också ett bevis på att vi driver branschen framåt och gärna tar rollen som förebild, säger Eva Söderberg som är Affärsområdeschef för Elhandel hos Mälarenergi.

Certifieringen innebär att Mälarenergi är tydliga i avtal och villkor mot sina kunder och de ingår inte avtal med människor som visar tecken på att inte förstå innebörden av avtalet. Mälarenergi upplyser om kundens rättigheter, visa hur de ska gå tillväga vid klagomål och ger tydlig och rätt information om priser. Symbolen för ”schysst elhandel” är en garanti för en öppen, transparent och pålitlig elhandel där trygghet i avtal och villkor är av största vikt.

Det oberoende certifieringsföretaget DNV GL har på uppdrag av Energiföretagen Sverige tagit fram certifieringen. Kriterierna är framtagna tillsammans med bland annat Konsumentverket, Konsumenternas Energimarknadsbyrå och Energimarknadsinspektionen.