Köpenhamn öppnar energihubb i nya hamnområdet

Projektet, som stöds av EUDP har pågått i två och ett halvt år, och har lockat till sig några av Danmarks ledande offentliga och privata aktörer inom hållbar energi och kända stadsplanerare. Foto: EnergyLab

Drygt 30 företag flyttade in i ett nytt gemensamt kontorsområde i norra hamnen i Köpenhamn. De bildar danska huvudstadens nya EnergyLab Nordhavn, med fokus på hållbar stadsutveckling och hållbara energilösningar.

Projektet, som heter Energy Lab Nordhavn, innehåller en utställningshall som presenterar de lösningar som företag utvecklar i ett innovativt laboratorium, meddelar parterna bakom projektet, som startade nyligen.

Företag i de nya EnergyLab Nordhavn har tillgång till ett stort nätverk av som består av ledande danska energi- och teknikföretag. Projektet har också internationell profil, inte minst genom de nya byggnaderna i närheten av centrala Århusgade, där de flesta av projektets demonstrationer arrangeras.

- EnergyLab Nordhavn är ett banbrytande exempel på hur forskare, företag och myndigheter kan arbeta tillsammans för att utveckla lösningar vars syfte är att garantera en effektiv och hållbar omvandling av framtida energisystem. Med etableringen av EnergyHubb har vi en unik möjlighet att koncentrera hög kvalificerad forskning och innovation från tekniska universitet och nystartade och redan etablerade företag hos EnergyHub mitt i Nordhavn. vilket är helt i linje med tekniska universitet, DTU:s uppdrag att gynna samhället, säger DTU:s rektor Anders Bjarklev vid DTU i ett pressmeddelande.