Gotland tilldelas EU-pris för fibersamarbete

Bild: IP-only.

Nyligen fick Region Gotland den prestigefulla utmärkelsen ”Innovative models of financing, business and investment” av EU. Bakom priset ligger samarbeten med privata initiativ, däribland fiberoperatören IP-Only. 

– Vi ser utnämningen som ett glädjande bevis på hur långt man kan komma med energi, vilja och – inte minst – samverkan över gränser, säger  Anne Mousa Ståhl , bredbandskoordinator på Region Gotland.

European Broadband Awards 2017 är Europeiska unionens sätt att uppmärksamma pionjärer inom fiberutbyggnaden. Årets vinnare av kategorin ”Innovative models of financing, business and investment” blev Sverige och Region Gotland. 

– Att Gotland ligger långt framme med fiberutbyggnaden i Sverige vet vi, inte minst efter PTS bredbandskartläggning som görs varje år. Vi är både stolta och glada över att detta långa, strategiska arbete nu även uppmärksammas av Europeiska unionen. Vi ser utnämningen som ett glädjande bevis på hur långt man kan komma med energi, vilja och – inte minst – samverkan över gränser, säger Anne Mousa Ståhl , bredbandskoordinator på Region Gotland. 

Fiberoperatören IP-Only är etablerade på Gotland sedan 2013 och har varit pionjär i fiberutbyggnaden på ön. Företaget har haft många samarbeten med Region Gotland – och varit en offensiv aktör i den utbyggnad som nu uppmärksammas av EU. IP-Only har bland annat gjort följande:

  • Byggt fiber till cirka 5 000 gotländska hushåll (nära hälften av dessa i Visby)
  • Kommunikationsoperatör till ytterligare nära 3 000 hushåll
  • Byggt fiberanslutningar till ett flertal familjehushåll samt företag
  • Utöver det djupa samarbetet med Region Gotland har företaget arbetat nära Länsstyrelsen, vilket varit viktigt då mycket av arbetet har genomförts i känslig miljö

– Först och främst blir jag stolt och glad som gotlänning över att ön får ett pris som uppmärksammar innovativa lösningar. Yrkessmässigt vet jag dessutom hur mycket arbete som ligger bakom detta pris.  Region Gotland har gjort ett mycket bra jobb med att samordna utbyggnaden, och varit öppna för innovativa lösningar och samarbeten – bland annat med oss på IP-Only. Det är det detta priset belönar, säger Tommy Andersson, stadsnätschef IP-Only Gotland.