Energi och Industridagarna - Torkning av Åbyverket

Åbyverket.jpg

 

Text: Alarik Haglund

 

En av de anläggningsrapporter som presenterades under Skadegruppens temadag på årets Energi & Industridagar behandlade torrkokningen på Åbyverket i Örebro och Mats Åbjörnsson från Eon kom att berätta om vad som hände och vilka lärdomar de fått av händelsen.

 

Det var enligt Mats Åbjörnsson under en torkeldning inför uppstarten av en av pannorna vid Åbyverket efter sommarrevisionen 2016 som det blev fel på nivåmätningen i domen, som fungerar som ett balanskärl för kokningen i ångtuberna.

– En massa olyckliga omständigheter gjorde att det som inte ska kunna hända och som inte får hända ändå hände. Vi tömde i princip hela pannan på vatten. Vi kokade torrt i både domen och pannan, berättade Mats Åbjörnsson, som tillägger att det pågick under många timmar och att de innan det uppmärksammades att vattennivåerna inte var normala, vilket allting visade på, till och med hann avsluta torkeldningen och börja elda biobränsle för att ytterligare gå upp i temperatur och börja producera.

 

– Detta är någonting som jag aldrig varit med om under mina drygt 25 år i den här branschen, säger Mats Åbjörnsson.

 

Att köra eller inte köra

Då de i efterhand analyserade det inträffade berättar Mats Åbjörnsson att de kunde ta hjälp av ett antal analoga materialtemperaturmätare, som fortfarande satt kvar runt pannan sedan de installerades då pannan byggdes.

– Vi mätte upp en materialtemperatur på 720 grader Celsius på utsidan av panelväggarna, vilket är så varmt att vi byggde om materialet i pannan rent metallurgiskt, förklarade Mats Åbjörnsson.

 

Att de skulle bli tvungna att byta panelväggarna var enligt Mats Åbjörnsson en självklarhet, men frågan var om de skulle kunna köra pannan en säsong och göra detta under nästa sommarrevision.

 

– Det finns inget facit och det finns egentligen ingen man kan fråga som kan svara rakt upp och ner på hur man ska göra, sa Mats Åbjörnsson.

 

Efter tre till fyra månader, ett trettiotal tubprover och till och med prover vid förhöjd temperatur för att verifiera att materialet skulle klara av en tids drift till kom de emellertid igång och Mats Åbjörnsson berättade att de kunde köra pannan under januari till maj 2017 med full last men med reducerat tryck och reducerad temperatur. Han meddelar också att alla fyra panelväggarna nu är utbytta och att pannan ska vara igång igen i mitten av oktober 2017.