Hållbara affärsmodeller viktig för en växande laddinfrastruktur

Bild: Sustainable Innovation

Omställningen mot en fossiloberoende fordonsflotta 2030 går trögt, trots högt ställda mål. En anledning anses vara oron för bristen på laddmöjligheter. Många fastighetsägare vill möta efterfrågan men vet inte hur det ska ske på ett hållbart sätt.

Nu inleds ett nytt projekt för att lyfta fram tydliga och hållbara affärsmodeller för laddinfrastruktur i kontors- och bostadsfastigheter.

- Vi kommer att undersöka existerande tekniklösningar och affärsmodeller inom de fastigheter som projektgruppen äger och se till att de goda exemplen lyfts fram på ett konkret sätt för andra att ta efter, säger Lovisa Bengtsson, projektledare på Sustainable Innovation.

I projektgruppen ingår Sustainable Innovation, Sabo, Skandia Fastigheter, Stockholmshem, Vasakronan, Vattenfall och White Arkitekter med delfinansiering från Energimyndigheten.

Eldrivna fordon har en stor potential i omställningen till en fossilfri fordonsflotta men 2016 utgjorde dessa fordon bara 3,5 procent av den totala försäljningen i Sverige, något som dels förklaras av höga inköpspris men också av osäkerhet kring laddinfrastruktur. Samtidigt ses en mycket stor ökning av laddbara modeller i nybilsförsäljningen och efterfrågan på laddning ökar därför snabbt.

- Vi kommer att identifiera hållbara affärsmodeller, kunderbjudanden till hyresgäster och mervärden för fastighetsägare kring olika typer av laddinfrastruktur så att både vi och andra lär sig bättre hur vi kan möta efterfrågan, säger Birger Jonsson, Teknikenhetschef på Vasakronan.

Projektet som precis har startat kommer att pågå i ett år och innefattar även utvecklingsperspektivet kring frågan hur lokalt producerad energi för hushålls- och verksamhetsel kan integreras med laddinfrastruktur för elfordon. Skälet är att underlätta för fastighetsägare att koppla samman lokal energiproduktion, lagring och nyttjande av elfordon som energilager vilket i sin tur är en viktig pusselbit för att påskynda omställningen till ett hållbart energisystem.