Siemens levererar gasturbin till Kina

Siemens turbinverksamhet i Finspång ska leverera en 41-megawatts gasturbin av typen SGT-750 med 41 procents verkningsgrad till Kina. Bild: Siemens.

Siemens turbinverksamhet i Finspång har fått i uppdrag att leverera en 41-megawatts gasturbin av typen SGT-750 med 41 procents verkningsgrad till Kina.

Kinas största producent av akryl, Zhejiang Satellite Energy Co, Ltd, valde Siemens som leverantör av en kompressorlösning till den andra fasen av utbyggnaden av en petrokemisk fabrik för dehydrogenerering av propan, belägen i Pinghu i Zhejian-provinsen.

Kompressorlösningen består av en gasturbin av modell SGT-750 som driver två Siemens-kompressorer av modell STC-SH. Gasturbinen tillverkas av Siemens i Finspång medan kompressorerna kommer från tyska Duisburg. Driftsättning är planerad till 2019.

Siemens levererade redan 2013 två kompressorer till samma kund, då tillsammans med en gasturbin av modell SGT-700, även den tillverkad i Finspång.

Det här är första gången SGT-750 levereras till Kina och även första gången för användning inom processindustrin.

- SGT-750 är en bränsleflexibel och lättservad gasturbin med låga livscykelkostnader och goda miljödata. Detta tillsammans med de goda erfarenheterna från den förra leveransen var avgörande faktorer för att vi fick denna order, säger Hans Holmström, VD för Siemens Industrial Turbmachinery AB.

- Efter slutförandet av den framgångsrika första fasen ska det bli ett nöje att återigen arbeta med en så professionell leverantör, kommenterar Mr. Shen Zhiming, Deputy General Manager på Satellite Energy Co., Ltd, och Project Manager för Phase II PDH-projektet.

Genom att använda en gasturbin istället för en ångturbin eller elmotor i kompressorlösningen kan de heta utsläppsgaserna återanvändas i processen. Detta medför att kväveoxidutsläppen kan hållas nere till ett minimum och bränslekostnaderna begränsas. Siemens har stor erfarenhet av att bränna utsläppsgaser med s k dry low emission (DLE) technology.