FVU säkrar energibranschens teknikutveckling

Text: Annika Wihlborg

Energibranschens omställning till framtidens hållbara energisystem ökar efterfrågan på innovativ teknik som på olika sätt kan effektivisera branschen. Energisektorn behöver hållbar, innovativ teknik för att möta de utmaningar som finns, särskilt i gamla system och med ökade effektivitetskrav. För fyra år sedan startade branschens nationella inköpscentral Sinfra, Svensk Inköpscentral för Infrastruktur, därefter dotterbolaget FVUab, som testar nya tekniker som medlemsföretagen därefter kan ta del av via ramavtal.

– Min vision för Sinfra är att bredda vårt verksamhetsområde. Vi har traditionellt sett fokuserat på fjärrvärme, men sedan ett år tillbaka har vårt fokusområde utökats till att omfatta de flesta grenar inom försörjningssektorn: el, värme, kyla och vatten. Vi följer våra medlemsföretags utveckling. På senare år har allt fler medlemsföretag diversifierat sina verksamheter, vilket även vi har gjort, säger Peter Dahl vd för Sinfra och FVU.

FVUab kommer framförallt att satsa på två områden framöver, livstidsförlängande åtgärder samt effektivisering. Dessa områden är mest efterfrågade av medlemsföretagen. Livstidsförlängningen innebär att FVUab söker teknik som på olika sätt kan förlänga livslängden på de komponenter som energibolagen använder. Ett sådant projekt är till exempel inriktat på att utveckla nya tekniker inom relining.

Handplockar tekniker från andra branscher

FVUab dammsuger regelbundet marknaden efter smarta tekniker som på olika sätt kan effektivisera energibranschen, exempelvis styrteknik, torkteknik, vattenrening och relining. Enligt Peter Dahl finns dessa innovativa tekniker överraskande ofta i helt andra branscher, exempelvis pappers- och massaindustrin eller i offshore-industrin. Det är just den här korsbefruktningen mellan branscher som ofta visar sig vara mest effektiv när det gäller att utveckla spjutspetsteknik som energibranschen kan ha stor nytta av.

Söker fler testanläggningar

– Många av våra medlemsföretag ställer sina anläggningar till förfogande som testanläggningar. Där kan vi testa nya tekniker innan de integreras i Sinfras upphandlingar. Jag vill passa på att efterlysa fler testanläggningar, jag är övertygad om att fler medlemsföretag skulle kunna ställa upp. Som testanläggning får man tidigt tillgång till den senaste tekniken och de senaste forskningsrönen, säger Peter Dahl.

– Sverige ligger långt fram med systemtänket, men dessvärre inte längre med tekniken. Där har flera andra europeiska länder gått om oss. En viktig ambition för FVUab är därför att höja den tekniska nivån i den svenska energibranschen, säger Peter Dahl.

 

 

Fakta om FVUab:

FVUab är ett innovationsbolag vars långsiktiga strategi är att bidra till en hållbar och innovativ samhällsutveckling med hjälp av hållbara innovationer för försörjningssektorn. Via moderbolaget Sinfra finns möjlighet att kommersialisera de innovativa lösningarna genom Sinfras ramavtal. FVUab söker efter innovationer globalt och samverkar vid nyutveckling av produkter, system och tjänster. FVUab genomför omfattande testverksamhet och arrangerar även utbildningsverksamhet.