Sydafrikas Miljödepartement gav grönt ljust för nytt kärnkraftverk

Det nya sydafrikanska kärnkraftverket kommer att byggas i Duynefontein, i närheten av denna redan existerande kärnanläggning i Koeberg. Foto: Wikipedia, kredit: Philipp P Egli

Sydafrikanska energibolaget Eskom har fått tillstånd att bygga och driva ett nytt kärnkraftverk. Landets Miljödepartement säger att Eskom kan fortsätta med bygget av kärnkraftverket i Duynefontein i västra Kapprovinsen.

Byggplatsen ligger bredvid Koebergs nuvarande kraftverk. Eskom informerar och rådslår nu landets regering, så att den kan ta ett slutligt beslut i ärendet.

Tillståndet för byggandet av ett nytt kärnkraftverk avser en anläggning med kapacitet på högst 9 600 megawatt.

Energiminister Mmamoloko Kubayi bekräftade att utökningen av kärnkraft till det nationella nätet ”fortsätter att vara regeringens deklarerade avsikt", och att den baseras på den kärnkraftspolitik som antogs 2008 och som skrevs in i landets resursplan.

Eskom grundades 1923 som Electricity Supply Commission (ESCOM) av den sydafrikanska regeringen. Företaget var också känt under afrikaans-namnet Elektrisiteitsvoorsieningskommissie (EVKOM). De två förkortningarna slogs samman 1986 då företaget fick sitt nuvarande namn.

Företaget är den största elproducenten i Afrika och ett av de största elföretagen i världen.

Källa: ENCA