Fortsatt uppåt för kraftpriserna

Kolpriserna idag har inte varit på samma nivå sedan fyra år tillbaka i tiden, skriver Los Energy i sin senaste marknadskoll.

Ökningen av kraftmarknadens framtidspriser fortsätter.  Det är alltså kombinationen av dyrare kol och ett högre pris på koldioxidutsläpp som bidrar till dyrare kolkraft.

Detta i sin tur drar upp de nordiska elpriserna. Los Energy berättar att det även finns högre priser på andra marknader. Oslobörsen har sett nya toppnoteringar denna vecka. Detsamma gäller aktiemarknaderna i USA och Japan. Råvarupriset på bland annat olja och aluminium håller sig också på en hög nivå.

Orsakerna bakom ovanstående marknaders prisökning beror på bland annat bristande tillgång på kol i Asien, som trissar upp kolpriset och i USA. Detta gör att oljepriset stiger, något som i sin tur drar upp aktiekurserna på Oslobörsen.

I sin slutsats analyserar Los kring möjliga tecken på en bredare cyklisk uppgång – både på de finansiella marknaderna och på råvarumarknaderna. Eller en del av en återupphämtning efter en lång period med svag tillväxt och låga räntor som nu prisas in på marknaderna.