Västra Götaland kraftsamlar för klimatet

Västra Götaland har som mål att bli en fossiloberoende region 2030. Det ska ske med hjälp av insatser som bedöms ge bäst klimatnytta och som samtidigt stimulerar den regionala utvecklingen. Det beslutade regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län nyligen.

– Vi ska ta en ledande roll och se till att klimatomställningen i Västra Götaland bland annat stärker affärsmöjligheterna och skapar nya arbetstillfällen. Att vi nu intensifierar arbetet med att bli en fossilberoende region innebär att förutsättningarna för det ökar, menar Johnny Magnusson ordförande regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen.

Fyra områden kommer att prioriteras:

- hållbar transporter

- klimatsmart och hälsosam mat

- förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster

- sunda och klimatsmarta bostäder

Insatser kommer göras till exempel för ett klimatsmart vardagsresande där fler väljer att gå, cykla eller resa kollektivt, framväxten av en tjänstesektor som arbetar cirkulärt, intensifierad planering för klimatsmarta bostäder och lokaler och för att stärka västsvenska lantbrukares nyckelroll i omställningen till fossiloberoende.

– Att fler aktörer inom alla samhällssektorer samarbetar och engagerar sig kommer att vara avgörande för om vi ska bli framgångsrika i energi- och klimatarbetet, säger nytillträdde landshövdingen i Västra Götalands län, Anders Danielsson.

– Vi kommer att jobba för att få fler att engagera sig i arbetet och ställa sig bakom klimatstrategin. I konkreta miljöprojekt för att minska utsläppen och bli en fossiloberoende region kommer vi från Västra Götalandsregionens sida att satsa 300 miljoner kronor de närmsta tre åren, säger Kristina Jonäng, miljönämndens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Kraftsamlingen kommer att lanseras 26 oktober på Konserthuset i Göteborg under konferensen ”Västra Götaland ställer om – möjligheter i ett fossilfritt Sverige”.