Fryst fjärrvärmepris i Trollhättan

– Temperaturen har varit gynnsam, vi har stabila bränslepriser och många vill ansluta sig till vårt fjärrvärmenät, så många att vi nästan inte hinner med. Vi ser ingen anledning till att höja priset, utan väljer att frysa det ett år ytterligare, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi.

En investering i ledningen mellan Trollhättan och Vänersborg innebär också goda förutsättningar för en fortsatt låg och stabil prisutveckling, skriver Trollhättan Energi.

Trollhättan Energis pris för elnät är lägst i Västsverige enligt Villaägarna, bland de lägsta i hela landet enligt Nils Holgersson-undersökningen 2016 och 2017 och höjs nu, med en procent.

– När vi tittar på ett tioårsscenario kan vi se att vi kommer hålla stabila och låga elnätspriser i många år framöver. Detta trots att vi står inför en del utmaningar; i framtiden kommer det handla om att kunderna ska kunna bli mer flexibla i sin elanvändning. Vi ser också att fler vill producera sin egen el hemma, ofta med solceller, vilket påverkar elnätens design. Vi börjar under 2017 med utbyggnaden av laddplatser i Trollhättans kommun för att möjliggöra för fler elbilar. Det ställer givetvis krav på elnätet, men vi är på banan.

Till nästa år kommer priset för elnät, vatten och avlopp och renhållning höjas med respektive en, sex och fem och en halv procent.

– Vi gör en massiv satsning på vatten- och avloppssidan nu och under många år framöver – bland annat ska vi bygga ett nytt vattenverk och renoverar rörnätet som på vissa ställen börjar blir riktigt gammalt. Trollhättan växer och vi är givetvis med och bygger i nya exploateringsområden.

I vatten- och avloppstaxan sker också en omfördelning mellan fast och rörlig del. Tidigare har den fasta delen motsvarat 42 procent och den fasta 58 procent. Nu blir fördelningen 50-50 istället. Det innebär i sin tur att den rörliga avgiften sänks och den fasta höjs.

– Det blir mer rättvist. Det återspeglar de verkliga kostnaderna på ett bättre sätt, eftersom endast åtta procent påverkas av volymen, det vill säga kostnaderna för det vatten man faktiskt använder.