Fint pris till forskning om granulering

Albin Nilsson, Luleå tekniska universitet, vann Lilla Polhemspriset 2017 med sitt examensarbete "Våt granulering av karbonatiserad bioaska".

Albin Nilssons examensarbete ”Våt granulering av karbonatiserad bioaska” som utfördes vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet, LTU, vann Lilla Polhemspriset 2017 som arrangeras av Sveriges Ingenjörer. Prissumman är på 50 000 kronor. Exjobbet gjordes på uppdrag av Processum med syfte att undersöka om våt granulering är en lämplig metod för att öka en bioaskas granulatstorlek samt att undersöka om bindemedel krävs för att erhålla tillräcklig styrka i granuler innan återföring till skogen.  

Från skogsindustrins fastbränslepannor, liksom från kommunala biokraftvärmeverk, faller stora mängder aska som innehåller värdefulla mineraler och som därför kan användas till skogsgödsling. Askan kan användas för att uppgradera biogas till fordonsgas genom att ta upp svavelväte och koldioxid från biogasen, vilket ger en karbonatiserad aska. För att praktiskt kunna återföra den karbonatiserade askan till skogen krävs att den finns som granulat i lämplig storlek.

– Jag kunde i mitt examensarbete visa att våt granulering, med endast minimal tillsats av bentonit, är en lämplig metod att använda för att öka produktstorleken, säger Albin Nilsson. Lakegenskaperna, vilket är viktiga egenskaper hos den slutgiltiga askprodukten, påverkades inte av granuleringen, eftersom solida bryggor av kalciumhydroxid binder samman granuler med enbart karbonatiserad aska. Dessa bindningar bryts snabbt upp vid kontakt med vatten, vilket frilägger askpartiklarna från granulstrukturen. Den karbonatiserade askan jag använde kom från reningsförsök hos f.d. JTI som nu ingår RISE-enheten Jordbruk och livsmedel.

– Det känns enormt hedrande att mitt examensarbete nominerades av LTU till Lilla Polhemspriset och att det nu fått det fina priset i hård konkurrens med andra väl utförda examensarbeten. Det var roligare än jag först trodde att få göra detta examensarbete och det blev allt intressantare ju mer jag trängde in i ämnet. Det laborativa arbetet utförde jag på LTU. Jag fick dels utveckla en egen metod för att utvärdera våt granulering som granuleringsmetod i labbskala, dels bygga upp en fungerande analysutrustning för mätning av kompressionsstyrka hos granulaten.

– Vi gratulerar Albin Nilsson till att fantastiskt genomfört examensarbete, säger Gunnar Westin, Processum och handledare för examensarbetet. Resultatet är intressant och fyller en viktig lucka i vårt utvecklingsarbete att nyttiggöra de stora mängder aska som genereras i skogsindustrin och i bioeldade värmeverk. Genom att askan först renar biogas och sedan blir skogsgödsel gör den dubbel nytta.

Lilla Polhemspriset delas ut årligen av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen eller motsvarande i Sverige. Priset består av 50 000 kr och delas ut på Polhemsfesten den 19 oktober. Nomineringarna görs av Sveriges lärosäten som har möjlighet att nominera två arbeten vardera.