Samverkan mellan system möjliggör optimerad energianvändning

När värme, kyla, el och ventilation kan samverka, är det möjligt att nå effektivare, miljövänligare energilösningar. EVi, från INU är ett flexibelt energioptimeringsalternativ för fastigheter.

EVi gör så att olika energikällor samarbetar, till skillnad från traditionella system.

– Med EVi samverkar olika fastighetssystem med varandra; värme, kyla, el och ventilation, för att skapa det optimala inomhusklimatet helt efter fastighetens behov med minskad energianvändning på köpet, säger Mikael Mangs Edvardsson, Energiprojektledare på INUstyr.

EVi (EnergiVision) följer upp, analyserar och optimerar byggnaders energiförbrukning. Baserat på inhämtad data från olika driftsystem och sensorer, förses fastigheten med rätt mängd energi. EVi ska alltså, enligt tillverkaren, ta hänsyn till fler driftparametrar än vad de traditionella styrsystemen, för att beräkna behovet av tillförd energi. Faktorer som används är bland annat utomhusklimat, byggnadens tidskonstant, inomhusklimat och energi från solen, kroppsvärmen från hyresgäster och energi från elektronik med flera.

– Vårt system är ett hjälpmedel för att automatiskt optimera fastighetsdriften ur ett långsiktigt perspektiv. Det är ett adaptivt system som anpassar sig efter de förutsättningar som finns, säger Mikael.