”Just nu ligger elpriset ovanligt högt för årstiden”

Det rörliga elpriset i hela Europa och i Sverige har påverkats av värmeböljan i stora delar av Europa, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande. Just nu ligger elpriset ovanligt högt för årstiden men ser ut att kunna sjunka något senare i höst.

En varm sommar i Europa skapar ett större behov av nedkylning av bostäder och fastigheter. Det har bidragit till att hålla uppe det rörliga elpriset också i Sverige på oväntat höga nivåer.

– Situationen med den europeiska värmeböljan är ovanlig och drog upp elpriset i sommar mer än förväntat, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.

Så här långt i augusti ligger medelpriset på elbörsen Nord Pool för elområde 3, på 31,97 öre/kWh, vilket är cirka 3 öre högre än samma tid förra året.

Det varma vädret i Europa och stor efterfrågan på kol i Kina har fått bränslepriserna på världsmarknaden att stiga. Detta har påverkat de svenska elpriserna och fått de längre elavtalen att stiga något.

Tillrinningen till vattenmagasinen i norra Sverige har varit bra under sommaren. Det hydrologiska läget ser för närvarande bra ut inför hösten och vintern och det motverkar större elprisökningar i Sverige.

Under den kommande månaden finns det dock fortsatt risk för högre rörligt elpris med anledning av mindre nederbörd i sikte och höga spotpriser. T.ex. under några timmar den 23 augusti kunde vi avläsa ett spotpris på över 1 kr/kWh i samtliga svenska elområden.

Det råder begränsningar i elöverföringen från Norge och kärnkraftens underhållsperiod är inne i sin mest intensiva period. Förutsatt att den goda hydrologiska situationen håller i sig, finns det goda möjligheter för lägre elpriser när kärnkraften åter är igång som vanligt.

– Vi kan vänta oss högre elpriser på kort sikt men senare i höst finns det goda chanser att elpriset till och med sjunker något. Men är man orolig bör man överväga att binda sitt elavtal, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall Försäljning.