”Det finns enorm potential i att konvertera varmvatten till el”

Thomas Öström är vd och medgrundare för företaget Climeon som vann 2016 års innovationsrace på Power Circle Summit. Climeon har tagit fram ”Climeon Heat Power System”, ett system som dramatiskt ska förstärka verkningsgraden i varmvattenbaserad elproduktion.

Climeons system ska alltså behöva 90-gradigt vatten för att nå en effektiv verkningsgrad, och fungerar redan vid 70 grader.

– Det finns enorm potential i att konvertera varmvatten till el. Till skillnad från andra förnyelsebara energikällor som sol- och vindkraft är det en energikälla som kan leverera konstant, och det är ett måste om vi ska göra oss oberoende av fossila bränslen. Tekniken har funnits ett tag, men processen har varit för dyr och skapat för lite el – fram tills nu.

Hemligheten ska vara att Climeons system ligger i ett vakuum. Det har länge varit känt att vakuum kommer med en mängd fördelar på det här området. Samtidigt har utmaningarna som följer, till exempel att kondensorn behöver vara mycket stor, ansetts omöjliga att komma över.

– Skulle det ha funnits en instruktionsbok om varmvattenbaserad elproduktion hade det stått ”Gå inte till vakuum” på sida ett. Vårt stora genombrott är att vi har hittat lösningar på de utmaningarna, säger Thomas Öström.

Climeons system används i dag inom industrin, i kraftverk eller på fartyg – överallt där spillvärme skapas och kan tas tillvara för att producera miljövänlig el.