Veolia satsar på den svenska marknaden för miljötjänster inom avfallshantering

Veolia förvärvar Hans Andersson Recycling AB och Corvaras verksamhet inom industrirengöring – detta för att kunna etablera på den svenska marknaden för miljötjänster inom avfallshantering.

Veolia Nordic har avtalat med Hans Andersson Holding AB om att förvärva Hans Andersson Recycling AB med tillhörande dotterbolag, ett tiotal hel- eller delägda bolag över hela Sverige som 2015/16 tillsammans omsatte 1,5 miljarder kronor och erbjuder återvinning för branscher som kontor, fastighet, industri och verkstad. Veolia Nordic har även träffat en överenskommelse med Corvara industri- och skadeservice AB om att förvärva Corvaras verksamhet inom industrirengöring med en omsättning 2016 på 475 miljoner kronor.

– Förvärven av Hans Andersson Recycling och Corvaras verksamhet inom industrirengöring utgör en väsentlig utveckling av Veolias närvaro i Norden. Vi går inte bara in på en ny marknad i Sverige, utan lägger också till kompletterande tjänster och expertis som våra kunder kan dra nytta av. Den nordiska verksamheten blir mer komplett som helhet och i linje med koncernens globala erbjudande och mission att bidra till en cirkulär ekonomi. Samtidigt får Hans Andersson Recyclings och Corvaras kunder tillgång till och kan dra nytta av Veolias tjänster, säger Håkon Vist, koncernchef Veolia Norden.

Parallellt har Veolia Nordic signerat ett avtal om att sälja sitt svenska fastighetsförvaltningsbolag Veolia FM AB till Lassila & Tikanoja AB. Veolia FM omsatte 952 miljoner kronor 2016.

– Facility Management är inte kärnverksamhet för Veolia. Som en del i den bredare omvandlingen av den nordiska verksamheten ansåg vi därför att det är rätt tid att hitta en ny ägare till Veolia FM som kan utveckla verksamheten vidare, säger Håkon Vist.

Förvärvet av Hans Andersson Recycling förväntas vara klart 31 augusti 2017, medan förvärvet av Corvaras verksamhet inom industrirengöring väntas vara klart 1 september. Försäljningen av Veolia FM väntas vara genomförd 31 augusti 2017.