Dalarna beviljas investering för laddstationer och energikonvertering

Nyligen har fem projekt i Dalarna tilldelats pengar från Klimatklivet för investeringar som minskar utsläpp av växthusgaser. I den senaste beslutsomgången beviljades bidrag till fyra ansökningar för laddstationer och en energikonvertering. Sammanlagt delades 325 000 kronor ut i länet.

Hittills har 56 miljoner delats ut till totalt 42 olika satsningar i Dalarna sedan starten 2015. Under hösten finns det mer pengar än någonsin att söka inom Klimatklivet. Därför anordnar Länsstyrelsen under hösten skrivarstugor i Borlänge, Avesta och Mora för att stötta de som har idéer om åtgärder med hög klimatnytta.

- Exempel på åtgärder man kan söka stöd för är laddstationer för elbilar, HVO– eller biogastankställen, biogasproduktion, konvertering från fossilt till förnybart bränsle och mycket mer, säger Annika Varghans på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Vi ser fram emot att träffa aktörer i Dalarna som vill söka stöd för klimatåtgärder som påskyndar minskningen av växthusgasutsläppen avslutar hon.

Klimatklivet är en del av statsbudgeten för 2017. Totalt fördelas 3,5 miljarder kronor under perioden 2015-2020, vilket tillsammans med stödmottagarnas investeringar innebär 8 miljarder till klimatåtgärder på lokal nivå. Länsstyrelsen har i uppdrag att hantera ansökningarna till Klimatklivet, medan Naturvårdsverket fattar beslut om vilka investeringar som ges stöd. Pengarna går till klimatinvesteringar i exempelvis i kommuner, företag, bostadsrättsföreningar eller landsting. Det gäller alla typer av klimatinvesteringar som energikonverteringar, laddstationer för elbilar, fjärrvärme och minskade lustgasutsläpp.