Ny geocentral i Malmö

Vasakronan utvecklar en helt ny kontorsfastighet på cirka 16 000 kvadratmeter i Malmö. Malmberg ska leverera en komplett geoenergianläggning för produktion av värme och kyla. Den befintliga fastigheten Priorn 2 som ligger intill ska också försörjas med geoenergi från den nya geocentralen via en värme-och kylkulvert.

Malmberg har designat ett slutet kollektorsystem för bergvärme och ska borra energibrunnarna samt utföra komplett installation av central för geoenergin. Projektet saknar just nu godkänd detaljplan men planeringen är igång och planen är att energiborrning påbörjas i augusti och installationsarbetena sker efter årsskiftet.

– För Vasakronan gäller det att alltid vara öppen för nya och hållbara energilösning för våra fastigheter. För 10 år sedan när Priorn 5 började planeras var det fjärrvärme som gällde. Idag är alternativen fler och geoenergi är en modern lösning och som är bra för vår miljö. Vi kombinerar den även med solpaneler. Fastigheten är dessutom tänkt att bli LEED Platinum klassad, säger Carl-Johan Gustavsson, Affärsområdeschef Projekt, Vasakronan.

Geoenergisystemet som nu införs innebär att under vintersäsongen levereras värme till byggnaderna via geoenergin. Energibrunnarna kyls då successivt ner och blir ”kylmagasin” till sommarsäsongen när komfortkyla behövs till fastigheten. Under sommarsäsongen är funktionen omvänd och energibrunnarna blir magasin med värme som då bidrar till högre effektivitet för värmedriften under vintern.