Sweco kammar hem avtal från Svensk Kärnbränslehantering

SKB, Svensk Kärnbränslehantering, har påbörjat systemkonstruktion och säkerhetsredovisning för den planerade inkapslingsanläggningen Clink i Oskarshamn.

- Sweco kommer att bidra med expertis och engagemang inom en rad discipliner och vi är glada att kunna bistå SKB i detta uppdrag, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef på Sweco.

Swecos åtagande innebär bland annat att åt SKB slutföra en övergripande beskrivning på anläggningsnivå för byggnader och tekniska installationer samt för system avseende säkerhet, styrning och kraftförsörjning. De ska också ta fram krav och lösningar på systemnivå, en preliminär säkerhetsrapport, budgetkalkyl, upphandlingsunderlag för leverantörer och entreprenörer samt underlag för detaljprojektering.

SKB befinner sig just nu i tillståndsprövning enligt kärntekniklagen och miljöbalken för KBS-3, det svenska systemet för hanteringen av det svenska radioaktiva avfallet. En del i ansökan är att få uppföra en integrerad anläggning, Clink, för mellanlagring och inkapsling av använt kärnbränsle i Oskarshamn, bestående av den nuvarande anläggningen Clab och en ny anläggningsdel för inkapsling av använt kärnbränsle.

Projektet påbörjas omgående och kommer att pågå till mitten av 2020. I projektet bidrar Sweco med expertis inom en rad olika discipliner, såsom energi, miljö, arkitektur och byggkonstruktion. Kontraktsvärdet kan komma att överstiga 200 miljoner kronor under förutsättning att SKB erhåller alla erforderliga tillstånd.