Energimyndigheten har testat nya dammsugare

Energimyndighetens marknadskontrolltest av dammsugare ska visa att nya dammsugare kan ha låg effekt och ändå städa bra. Testet visar också att det finns stora skillnader i hur mycket dammsugarna låter.

Syftet med tester var att se om produkterna uppfyller lagkrav på energieffektivitet och att uppgifterna i energimärkningen stämmer.

– Traditionellt har dammsugare sålts med höga effekter eftersom man har trott att det automatiskt ger bättre städresultat. Men testet visar att effekt och dammupptagning inte har något samband. Dammsugare med låg effekt kan ha en mycket bra dammupptagning, både vid dammsugning av hårda golv och mattor, säger Pernilla Lantz som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab.

I dag finns ekodesignkrav på att nya dammsugare ska klara att suga upp minst 95 procent av dammet på hårt golv och 70 procent av dammet på mjuk matta. De testade dammsugarna klarar kraven med god marginal. Från 1 september i år skärps ekodesignkraven ytterligare till 75 procent på matta och 98 procent på hårt golv. Det finns stora skillnader i ljudeffektnivån mellan de testade dammsugarna, från 59 decibel till 82 decibel. En skillnad på 10 decibel upplevs som dubbelt så högt. Från september i år måste alla nya dammsugare ha max 80 decibel i ljudeffektnivå, skriver Energimyndigheten.

Totalt visar testresultaten att alla dammsugare klarar ekodesignkraven och att konsumenterna kan lita på informationen i energimärkningen.

– Vill du städa snabbare och tystare hemma ska du titta på energimärkningen när du köper en ny dammsugare. Där får du bland annat rätt information om effekt, buller, dammupptagning och partikelutsläpp, tipsar Johanna Whitlock, handläggare på Energimyndigheten.

I testet ingår dammsugare i olika prisklasser och med olika energiklasser. De flesta dammsugare är i energiklass A, men även en C- och en E-klassad dammsugare testades. Urvalet har skett bland dammsugare i olika prisklasser samt de produkter som är bland de bäst säljande på marknaden. I testet ingår både dammsugare med och utan dammsugarpåse.