”Viktigt att engagera slutanvändaren”

Regin har besökt flera länder i Europa för att lyfta möjligheterna med fjärrvärme – alltså hur fjärrvärme kan minska koldioxidutsläppen i Europa. Senaste resan gick tillsammans med Energimyndigheten till London, där Regin och andra svenska företag träffade brittiska aktörer för att samtala om hur Sverige ska kunna vara en del av den brittiska fjärrvärmeutvecklingen.

- Vår erfarenhet av såväl tekniklösningar som hur man arbetar med slutkund är viktiga pusselbitar för Englands energimarknad framåt. Svensk export av varor och tjänster inom fjärrvärmeområdet kan bli en stor marknad som ger andra länder en effektiv energiförsörjning, säger Göran Ehrngren, som var Regins representant i London.

Positiva effekter ska kunna nås genom att bygga in automationstjänster i fjärrvärmenätets styr- och reglersystem, då det exempelvis möjliggör informationsinsamling om energitillgång och förbrukning.

- Med en uppkopplad fjärrvärmeanläggning kan vi exempelvis visualisera kundernas energianvändning och hjälpa dem att själva sänka sin förbrukning. Kan vi bidra till en sådan beteendeförändring hos personer som verkar och bor i fastigheterna kan vi nå den fulla potentialen för energibesparing betydligt snabbare i Europa, säger Göran Ehrngren.