Elfack: Nya lagar och regler inom elinstallation

Ingvar Eriksson och Joakim Grafström representerar SEK Svensk Elstandard på årets Elfack. Foto: Christer Wiik

Joakim Grafström och Ingvar Eriksson, båda specialister på elinstallationsteknik representerar SEK Svensk Elstandard på årets Elfacksmässa i Göteborg. De är här bland annat för att redogöra för de nya elinstallationsreglerna som börjar gälla nu i maj. I sommar träder även den nya elsäkerhetslagen i kraft och under mässan finns flera branschexperter på plats för att beskriva lagen som påverkar hela branschen på ett eller annat sätt.

 

Några av huvudpunkterna om vad förändras i de nya elinstallationsreglerna:
·Skyddsutjämning till huvudjordningsskenan förenklas.
·Uppdatering av avsnittet om ellinstallationer för solceller.
·Ett nytt avsnitt om laddning av elfordon. 
·Regler för medicinska utrymmen införs i standarden.
·Begreppet nödkraft försvinner, reglerna omfattar mer än bara kraftmatning.
·Rekommendationer om användning av ljusbågsdetektorer (AFDD)

Ny elsäkerhetslag i juli
En annan förordning som berör elinstallationsföretagen är den nya elsäkerhetslagen som träder i kraft den 1 juli 2017. Den nya elsäkerhetslagen gör det enklare för konsumenten att ställa krav på branschen och att välja seriösa företag som åtagit sig att följa de nya reglerna. Installationsföretagen satsar på medlemsstöd för att det ska vara enkelt och självklart att arbeta lagligt när de nya reglerna. 
Enligt Elsäkerhetsverket kan elinstallatörer, med stöd av den nya lagen, bli av med sin auktorisation om man gör fel vid elinstallationsarbete eller visar sig vara uppenbart olämplig. Man kan dock inte bli av med sin auktorisation för brister man inte själv råder över.
Flera representanter från Installatörsföretagen, en organisation med cirka 3 500 medlemmar, är på plats under årets Elfack för att redogöra för den nya lagen och vad den innebär för branschen.

Fakta:
Nya reglerna i elsäkerhetslagen:
* Alla företag som arbetar med el (elinstallationsarbete) ska ha ett egenkontrollprogram som ser till att arbetet utförs på rätt sätt och av personer med rätt kompetens.
* De företag som utför elinstallationsarbete på annans anläggning måste registrera sin verksamhet till Elsäkerhetsverket.
* Elinstallationsarbete får bara utföras av: 
- Personer med auktorisation som elinstallatör.
- Personer som ingår i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram.
* Elsäkerhetsverket beslutar om auktorisation för elinstallatörer efter ansökan.
* Reglerna samlas i en ny elsäkerhetslag med tillhörande elsäkerhetsförordning.
* De nya reglerna ska tillämpas från den 1 juli 2017.
Källa: Elsäkerhetsverket

Om SEK Svensk Elstandard:
SEK Svensk Elstandard representerar svenska intressen i internationell och europeisk standardisering på det elektrotekniska området, inom organisationerna IEC och CENELEC. Genom SEK deltar cirka 600 experter från olika företag, myndigheter, organisationer, högskolor.

Om Elsäkerhetsverket:
Elsäkerhetsverket är den myndighet som är ansvarig för tekniska säkerhetsfrågor på elområdet. Myndighetens uppdrag är att bygga upp, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och elektrisk materiel samt att medverka till en tillfredsställande elektromagnetisk kompatibilitet. Elsäkerhetsverket utfärdar föreskrifter om behörighet att utföra elinstallationer samt om elsäkerhet och EMC för elektriska anläggningar samt elektrisk materiel. Myndigheten ansvarar också för handläggning av behörighetsansökningar som elinstallatör. Från och med 1 juli 2017 kommer Elsäkerhetsverket även att ansvara för ett register över elinstallationsföretag och utöva tillsyn över företag.
Källa: Elsäkerhetsverket

Text: Christer Wiik