Energimyndigheten lyfte framtidsfrågor på Elfack

Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten talade på Elfack. Foto; Christer Wiik

Flexibilitet är ett nyckelord för framtiden för såväl elnätsägaren som hos elnätskunden. Det hävdar Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, tillika en av inledningstalarna under Elfacks konferensdel, Power Circle Summit 2017.

Energimyndigheten arbetar på uppdrag av regeringen och lyder under Miljö- och energidepartementet. Verket har till uppgift att utveckla och förmedla kunskap om effektivare energianvändning och andra energifrågor till hushåll, företag och myndigheter.
I sin myndighetsroll vill man bidra till att svenskt näringsliv får möjligheter till tillväxt genom att förverkliga sina innovationer och nya affärsidéer. Särskilt vill Energimyndigheten uppmuntra nya innovationer inom förnybara energikällor, smarta elnät samt framtida fordonssystem och bränslen.

Ämbetsverket tar dessutom fram nationella analyser och prognoser, samt Sveriges officiella statistik på energiområdet. Därtill hanterar Energimyndigheten olika styrmedel som elcertifikatsystemet och handeln med utsläppsrätter.

I sitt anförande lyfte Brandsma, likt tidigare talare, fram de snabba och omdanande samhällsförändringarna som kommer av den hastiga teknikutvecklingen och globaliseringstrenden.
Här menar Brandsma att det finns tre särskilda aspekter att beakta inför framtiden. Dels urbaniseringstrenden, där även nationers betydelse minskar till förmån för gränsöverskridande storstadskluster, även kallade megacities som bildar korridorer som sträcker sig över såväl delstater/län som nationsgränser. Som ett skandinaviskt exempel nämnde han Öresundsregionen, men han blickade även åt väst.
- San Diego i sydvästra USA har en gemensam flygplats med Mexiko, där en gate vetter mot Mexiko och en mot USA.

I dessa gränsöverskridande regioner vill man enligt Brandsma också säkerställa att energi- och infrastrukturen fungerar som den ska och det gör man då också över nationsgränser.

Han lyfte också upp frågan om sårbarhet- och riskhantering.  Att globaliseringen bygger upp nya gränslösa leverans- och logistikkedjor som visserligen sänker priset, men också ökar sårbarheten i hela systemet.
Brandsma talade också om utmaningarna i omställningen i transport- och energisystemet, hur man bäst ska fasa ut de fossila bränslena.
- Jag är teknikoptimist, uttryckte Brandsma och hänvisade till myndighetens arbete med ”Klimatklivet”, ett initiativ som har initierats för att förbättra Sveriges laddinfrastruktur för elfordon. Enligt Energimyndigheten finns idag cirka 16 000 elfordon i Sverige och enligt Brandsma fanns i april 2017 totalt 7 300 laddpunkter fördelade över landet.
Viktigaste laddpunkten, är enligt Erik, fortfarande privat, men här börjar utvecklingen mot allt fler publika punkter nu ta rejäl fart, underströk han samtidigt.

Text: Christer Wiik