ABB skapar uppkopplade maskiner av lågspänningsmotorer

ABB lanserar något som de själva kallar en banbrytande lösning för tillståndsövervakning. Genom den nya produkten ska lågspänningsmotorer kunna bli intelligenta, uppkopplade maskiner.

– Med ABB Ability™ Smart Sensor blir det möjligt att arbeta med tillståndsbaserat underhåll för lågspänningsmotorer på ett kostnadseffektivt sätt. Genom att identifiera defekter och problem i god tid innan de orsakar driftstopp eller skador på motor och kringutrustning kan motordriftstopp minska med upp till 70 procent, motorlivslängden öka med så mycket som 30 procent och energiförbrukning minska med upp till 10 procent, säger Niklas Keisu, Säljchef, ABB Motor- och generatorservice.

Sensorn är en lösning för tillståndsövervakning som gör att användare kan kontrollera statusen på sina lågspänningsmotorer via en app på mobilen. Lösningen består av en kompakt sensor som kan fästas på ramen till lågspänningsmotorn. Sensorn samlar därefter in data om drift och prestanda som sedan trådlöst överförs med hjälp av enhetens inbyggda Bluetooth® via användarens mobil till en säker molnbaserad server för analys.