Ökat intresse för gröna projekt

Göteborg var den första staden att ge ut gröna obligationer 2013, skriver Sveriges Radio.

– Vi gjorde den första obligationen på 500 miljoner och när vi öppnade för investerare att lägga bud hade vi 1,25 miljarder på 20 minuter. Så intresset var helt enormt från finansmarknaden, säger Magnus Borelius, finanschef på Göteborgs kommun, till Sveriges Radio.

Gröna obligationer är ett sätt för länder och kommuner att låna pengar till grön omställning, skriver Sveriges Radio.Projekten kan omfatta förnybar energi, energieffektivare bostäder och fossilfria transporter.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Göteborgs universitet tycker att man ska vara försiktig med att öronmärka gröna pengar då många kommuner redan kan vara långt framme i omställningsarbetet. Däremot tycker han att Sverige med gröna obligationer skapar ett viktigt verktyg på den globala finansmarknaden, skriver Sveriges Radio.

– Det är ju en enorm kostnad för den stora samhällsomställning vi står inför. Och då behövs det gröna kapitalmarknader och gröna lånemarknader. Och det här är en bra början. Det måste skapas. De institutionerna finns inte idag, säger Thomas Sterner.