Forskning om organisk elektronik

I ett forskningssamarbete mellan Linköpings och Umeå universitet har forskare tagit fram organiska ljusemitterande celler, LEC, och tryckt organisk elektronik som kan kopplas till väggurtaget via en liten organisk effektomvandlare.

 

Den tryckbara elektroniken liksom tryckbara organiska ljusemitterande celler, LEC, ska i dag ha uppnått prestanda som öppnar för miljövänliga och energieffektiva applikationer. Hittills var det tänkt att driva den organiska elektroniken med solceller, batterier eller trådlösa transformatorer. Men för fasta installationer som belysning, lysande skyltar eller solskyddande fönster är det praktiskt att kunna använda de vanliga väggurtagen, skriver Linköpings universitet. Hittills har det inte varit möjligt eftersom den höga spänningen slår ut elektroniken.

Deyu Tu, Avdelningen för informationskodning vid Linköpings universitet, har drivit ett projekt tillsammans med kolleger vid Umeå universitet för att hitta en lösning. De har nu kunnat demonstrera en organisk effektomvandlare som gjort det möjligt att driva organiska ljusemitterande celler med hög ljusstyrka likaväl som att ladda upp en organisk superkapacitans med el från det vanliga elnätet.

Omformaren består av diodkopplade organiska tunnfilmstransistorer, som fungerar i så höga spänningar som 325 volt, med förmågan att transformera hög växelspänning (AC) till valbar likspänning (DC).

– För första gången i världen har vi har kunnat visa en AC/DC omvandlare i organisk elektronik som fungerar vid spänningar över 300 volt, säger Deyu Tu.

– Vår omvandlare banar vägen för en våg av flexibla, tunna, kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar för framtidens elektronik.