Beslut om Fennovoimas bygglov försenas till 2019

Det är på denna västfinska udde med namnet Hanhikivi, där det nya kärnkraftverket ska byggas. Foto: Fennovoima

Byggnadstillståndet för Fennovoimas kärnkraftverk i Finland försenas, rapporterar Lännen Media. Teknologiska forskningscentralen VTT ska göra en expertbedömning och en utredning av Fennovoimas säkerhetskultur. Utredningen har beställts av Strålsäkerhetscentralen, och den väntas bli klar i vår.

Fennovoimas kärnkraftverk kommer att byggas på udden i Hanhikivi i västra Finland. Därför levererar Fennovoima tillståndsmaterial till Strålsäkerhetscentralen för säkerhetsbedömning och granskning också i början av nästa år.

Därför kan bygglovet inte beviljas förrän 2019. Tidigare har man beräknat att statsrådet eventuellt skulle få en tillståndsansökan att besluta om redan 2018. 

Bristerna i Fennovoimas säkerhetskultur blev allmänt kända efter att Strålsäkerhetscentralen (Stuk) uttryckte sin oro i en säkerhetsrapport i fjol.

Dåvarande näringslivsminister Olli Rehn (C) sade att bristerna är så allvarliga att de hotar kärnkraftverkets bygglov.

Nu ska VTT göra en utomstående expertbedömning och -utredning av säkerhetskulturen inom Fennovoima. Det är Stuk som har beställt utredningen av VTT och tanken är att den ska bli en del av myndighetens helhetsbedömning.

Trots detta räknar Fennovoima fortfarande med att få bygglovet för sitt kärnkraftverk enligt den ursprungliga tidtabellen, det vill säga nästa år.

På Twitter bestrider bolaget Lännen Medias nyhet om att bygglovet blir försenat och kan beviljas först 2019.